Samospráva

Predajcovia pozor: Od júla na predaj potrebujete povolenie

S účinnosťou od 1. júla 2014 je v platnosti nová právna úprava, týkajúca sa predaja na trhových miestach, ktoré zriaďuje obec alebo iná osoba, ktorej obec na zriadenie trhového miesta vydala povolenie.

Ilustračný obrázok k článku Predajcovia pozor: Od júla na predaj potrebujete povolenie
Zdroj: Dnes24.sk

Na trhovisku môžu predávať na základe povolenia buď fyzické alebo právnické osoby, ktoré sú oprávnené podnikať na základe živnostenského oprávnenia. Ďalej osoby zapísané v obchodnom registri, fyzické osoby vykonávajúce poľnohospodársku výrobu na základe osvedčenia o súkromnom podnikaní, fyzické osoby predávajúce rastlinné a živočíšne výrobky z vlastnej pestovateľskej, alebo chovateľskej činnosti alebo lesné plodiny. Predajcovi povolenie na predaj na danom trhovisku vydáva obec, na ktorej území sa trhovisko nachádza.

V meste Rožňava sa predaj na trhoviskách riadi trhovým poriadkom, schváleným mestským zastupiteľstvom. Na trhovisku sa môžu predávať len presne špecifikované výrobky ako sú ovocie a zelenina pri splnení hygienických požiadaviek, zeleninárske a kvetinové priesady a ostatné poľnohospodárske výrobky, ktoré nie sú určené na výživu ľudí, rezané kvety a ozdobné kytice, vianočné stromčeky (chvoje, šišky, čečinu, a výrobky z nich), sezónne – ozdobné a úžitkové predmety, lesné plodiny, med – musí byť zdravotne nezávadný (na obale musí byť uvedený výrobca, názov medu, hmotnosť, dátum plnenia, doba expirácie). Predávajúci tiež musí mať osvedčenie o odbornej spôsobilosti, ak chce predávať napríklad huby.

Povolenie na zriadenie trhového miesta, na predaj výrobkov a poskytovanie služieb na trhovom mieste v Rožňave vydáva mesto Rožňava a konkrétne miesto predaja – predajný stôl-určuje správca trhoviska, Technické služby mesta Rožňava, resp. súkromný vlastník. Na trhovisku je predajca povinný dodržiavať trhový poriadok a riadiť sa podmienkami, za ktorých možno predaj výrobkov a poskytovanie služieb vykonávať. Zároveň musí rešpektovať zákaz predaja niektorých druhov tovaru, napríklad pyrotechniky, tabakových výrobkov, liehovín, destilátov, liekov, autosúčiastok, chránených živočíchov a rastlín. Za porušenie pravidiel predaja môžu kontrolóri uložiť pokutu až do výšky 17 000 eur. Súčasne má mesto Rožňava právo zrušiť povolenie na predaj predávajúcemu, ktorý opakovane, alebo hrubo porušuje povinnosti vyplývajúce mu zo zákona.

Tlačivá sú dostupné na stránke mesta Rožňava v sekcii OBČAN / FORMULÁRE A TLAČIVÁ / ODBOR PRÁVNY A SPRÁVY MAJETKU.

Zdroj: Peter Simon

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM