Jakub Forgács Správy

Pre poškodené cesty zvolá župa mimoriadne zastupiteľstvo: O čom sa bude rokovať?

Kým práce na menej poškodenej ceste III/2845 do obce Muránska Zdychava uskutočňuje od vzniku havárie Banskobystrická regionálna správa ciest, komplikovanejšia je situácia na úplne neprejazdnom úseku cesty II/531 medzi Muráňom a Prednou Horou.

Ilustračný obrázok k článku Pre poškodené cesty zvolá župa mimoriadne zastupiteľstvo: O čom sa bude rokovať?
14
Galéria
Zdroj: TASR/Branislav Caban

Poslanci Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) sa mimoriadne zídu v auguste, aby rozhodli o použití časti schváleného 30-miliónového úveru na financovanie rekonštrukcie poškodených ciest na Muránskej planine. Refundáciu nákladov spojených s mimoriadnou udalosťou žiada kraj od štátu, pre urýchlenie prác však hľadá aj ďalšie finančné krytie. Informovala o tom Lenka Štepáneková, vedúca oddelenia komunikácie BBSK.

„Za necelý mesiac od prudkých prívalových dažďov, ktoré vážne poškodili úseky dvoch ciest v okrese Revúca, sa ich BBSK podarilo vyčistiť a stabilizovať tak, aby sa ich mohli chopiť projektanti,“ uviedla Štepáneková.

Komplikovaná situácia

Ako ďalej spomenula, kým práce na menej poškodenej ceste III/2845 do obce Muránska Zdychava uskutočňuje od vzniku havárie Banskobystrická regionálna správa ciest, komplikovanejšia je situácia na úplne neprejazdnom úseku cesty II/531 medzi Muráňom a Prednou Horou.

„Odborníci na líniové stavby, geostatiku a geológiu tu urobili obhliadku priamo v teréne ešte 21. júla a prisľúbili, že do konca augusta dodajú prvú technickú štúdiu, ktorá bude podkladom pre rekonštrukčné práce. Tie by mohli začať už v septembri,“ poznamenala Štepáneková.

„Našim cieľom je cestu čo najrýchlejšie kompletne zrekonštruovať – neradi by sme sa uchýlili k akýmkoľvek dočasným riešeniam, ktoré by stavbu predražili a celý proces predĺžili. S ohľadom na to, že v zime nie je možné využívať obchádzkovú trasu, rekonštrukčné práce budú nastavené tak, aby počas zimy bola cesta sprejazdnená v jednom jazdnom pruhu. Po zime ju však bude potrebné opätovne uzavrieť s využitím obchádzkovej trasy, aby mohla rekonštrukcia pokračovať,“ povedal vicežupan Ondrej Lunter.

Miliónová investícia

Okamžite po havárii sa predseda BBSK Ján Lunter obrátil listom na ministra dopravy aj ministra vnútra, neskôr aj na ministra financií. Prvé rokovania na ministerstve dopravy sa uskutočnili v stredu 29. júla a štátny tajomník rezortu prisľúbil plnú podporu a súčinnosť pri riešení tohto problému. Rokovania dnes pokračujú na ministerstve financií.

„Napriek tomu, že od ministerstiev dostávame podporné stanoviská a veríme, že náklady na odstránenie tejto mimoriadnej udalosti nám bude štát refundovať, nečakáme. Aby sme rekonštrukčné práce urýchlili hľadáme finančné krytie, o ktorom budú v auguste rozhodovať krajskí poslanci. Predložíme im návrh, aby časť už schváleného 30 miliónového úveru bola použitá na tento účel,“ povedal Ondrej Lunter.

Odborné odhady dnes podľa slov Štepánekovej hovoria o celkových nákladoch na rekonštrukciu v sume až 19 miliónov eur, necelý milión by malo pokryť poistné plnenie.

„Vnímame, že situácia je vážna a ľuďom v regióne spôsobuje nemalé problémy. Preto aktívne hľadáme riešenia i financie,“ doplnil vicežupan.

Výjazdové stretnutie

„V snahe informovať o aktuálnej situácii a ďalších krokoch kraja všetky zainteresované strany požiadal predseda Ján Lunter prednostu Okresného úradu v Revúcej o zvolanie krízového štábu. Ten však žiadosti nevyhovel,“ uviedla Štepáneková.

BBSK preto pozval na stredu 5. augusta do Muráňa najprv starostov obcí z okresov Revúca, Brezno a Rimavská Sobota, ktorých sa uzávera cesty dotkla, a tiež verejnosť.

„Výjazdové stretnutie s obyvateľmi bude v stredu o 16. hodine v Kultúrnom dome v Muráni. Sme pripravení si ich vypočuť a zodpovedať ich otázky,“ uzavrel Ondrej Lunter.

Ako vyzerali poškodené úseky ciest II/531 medzi Muráňom a Prednou Horou a III/2845 medzi Revúcou a Muránskou Zdychavou si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii!

V OBRAZOCH: Zábery poškodených ciest v Revúckom okrese
14
Galéria
Zdroj: TASR/Branislav Caban
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM