Peter Simon Správy

Pre návštevníkov sprístupnili hrobku na Krásnej Hôrke: Pozrite si FOTO priamo z hradu

Slovenské národné múzeum - Múzeum v Betliari pri príležitosti Sviatku všetkých svätých a Pamiatky zosnulých sprístupnilo hrobku hradu Krásna Hôrka.

Ilustračný obrázok k článku Pre návštevníkov sprístupnili hrobku na Krásnej Hôrke: Pozrite si FOTO priamo z hradu
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk

Záujemcovia tam mohli prísť 4. novembra 2018 do 15:00 hod.

Napriek tomu, že hrad Krásna Hôrka je v rekonštrukcii, raz ročne, v dušičkovom období múzeum sprístupní rodovú kryptu, aby si návštevníci mohli uctiť pamiatku Andrássyovcov zapálením kahanca.

Už Juraj III. Andrássy (1797–1872) vo svojom testamente z roku 1867 vyslovil podľa Krajčiovej želanie, aby sa hrad v budúcnosti stal pohrebiskom pre všetky vetvy rodu Andrássy.

V krypte je pochovaných 17 členov rodu.

„Posledný grófsky pohreb sa tu konal 20. augusta 2017, keď boli na večný odpočinok uložené telesné pozostatky grófky Elizabeth Olgyay Andrássyovej z Csíkszentkirálya a Krásnej Hôrky, ktorá zomrela 24. januára 2017 v Springfielde (Oregon, USA) vo veku požehnaných 92 rokov. Počas pohrebu zvonili všetky tri zvony hradu Krásna Hôrka, teda aj malý grófsky, ktorý naposledy vyprevádzal na poslednej ceste Ilonu Andrássy v roku 1991. Jej posledným želaním bolo, aby bola pochovaná v rodovej krypte vedľa svojich starých rodičov Gejzu Andrássyho a Eleonóry Andrássyovej,“ dodala Krajčiová.

Ako doplnila pre náš web Veronika Straková z múzea, hrobku tento rok navštívilo 55 ľudí.

Obrazom: Pre návštevníkov sprístupnili hrobku na Krásnej Hôrke
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM