Peter Simon Správy

Pre mnohých z nich je to srdcovka: Dobšinčania sa vybrali po stopách partizánov, FOTO

Dobšinčania sa vybrali po zákutiach spojených s partizánskou históriou. Pozrite si ich cestu na fotkách...

Ilustračný obrázok k článku Pre mnohých z nich je to srdcovka: Dobšinčania sa vybrali po stopách partizánov, FOTO
9
Galéria
Foto: Juraj Karika

Mestská organizácia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Dobšinej (SZPB), usporiadala výlet pre svojich členov. Zavčas rána sa pohli z Dobšinej na blízky Gápel, ktorý je úzko spätý s partizánskou históriou.

Ako prezradil predseda SZPB v Dobšinej František Novotný, partizáni sa práve v týchto miestach často zdržiavali, keďže Gápel má strategickú polohu a dá sa z neho ísť na viacero smerov. Za mnohé skupiny spomeňme napríklad partizánsky oddiel Sláva, ktorý sa začal formovať 18. augusta 1944 a tvorili ho prevažne dobrovoľníci z Dobšinej a okolia. Do partizánskej brigády Za slobodu Slovanov bol zaradený ako jej 5. oddiel a hneď na začiatku mal okolo 30 mužov.

Na výlete si 21 zúčastnených členov SZPB v Dobšinej prezrelo zákutia Gáplu a navštívili aj blízku chatu, ktorá je situovaná pod úpätím rozsiahleho hrebeňa Toporová – Čierna hora, na ktorej zotrvali do večera.

Súčasťou tohto podujatia bolo aj varenie chutného gulášu z diviny, či malé občerstvenie. Poznávanie našej okolitej prírody a historických súvislostí, ktoré sa k týmto miestam viažu sa preto pre členov SZPB v Dobšinej stalo veľmi príjemným.

Zdroj: mestodobsina.sk

Obrazom: Dobšinčania po stopách partizánov
9
Galéria
Foto: Juraj Karika
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM