Peter Simon Správy

Praktický dar mesta: Stovkám seniorom v Rožňave montovali na dvere retiazky, FOTO

Jednoduchá, no účinná pomôcka. Seniorom a osobám s ťažkým zdravotným postihnutím v týchto dňom montujú na dvere bezpečnostné retiazky. Okrem toho ich mestská polícia aj poučí.

Ilustračný obrázok k článku Praktický dar mesta: Stovkám seniorom v Rožňave montovali na dvere retiazky, FOTO
2
Galéria
Zdroj: Mestská polícia Rožňava

Ako informuje náčelník mestskej polície v Rožňave Róbert Hanuštiak, Mesto Rožňava v súčinnosti s Mestskou políciou Rožňava v týchto dňoch realizuje projekt pod názvom „BEZPEČNÝ DOMOV“.

„Cieľom projektu je zníženie miery a závažnosti protiprávnej činnosti a súčasne zvyšovanie pocitu bezpečia u cieľovej skupiny obyvateľstva, ktorou sú seniori a osoby s ťažkým zdravotným postihnutím. V rámci projektu sú cieľovej skupine do obydlí bezplatne montované bezpečnostné retiazky a na vnútornú stranu dverí je súčasne nalepená nálepka, kde sú uvedené všetky čísla tiesňových liniek, aby si tieto osoby aj v krízovej situácii vedeli privolať pomoc,“ uviedol Hanuštiak.

Súčasne sú tieto osoby poučované o tom, aké zásady majú dodržiavať pre dôsledné zabezpečenie svojho obydlia a keďže projekt na bezpečnosť myslí komplexne, seniorom sa priebežne odovzdávajú aj reflexné pásky, aby boli za zníženej viditeľnosti dostatočne v cestnej premávke viditeľní.

Ako pre náš web uviedol Róbert Hanuštiak, momentálne sa montuje 200 bezpečnostných retiazok na dvere. „Určite chceme v takýchto aktivitách pokračovať aj v budúcnosti. Seniorom dávame ešte aj reflexné pásky, lebo ich bezpečnosť vnímame komplexnejšie a chceme aby aj v cestnej premávke boli dostatočne viditeľní a súčasne vykonávame zvýšený dohľad hliadkovou činnosťou v okolí ich obydlí,“ dodal Hanuštiak

V prípade záujmu o namontovanie bezpečnostnej retiazky v byte sa mohli ľudia nahlásiť osobne na Mestskom úrade, alebo v Dennom centre. Počet retiazok bol obmedzený, a v prípade vyššieho záujmu sa postupovalo podľa poradia nahlásených záujemcov.

Zabezpečenia bydliska – zásady:

  • Dbajte na uzamknutie dverí, aj keď sa nachádzate doma vo svojom bydlisku.
  • Predtým, ako otvoríte dvere neznámemu človeku, použite bezpečnostnú retiazku a presvedčte sa o jeho úmysloch.
  • Neprechovávajte v byte väčšie množstvo peňazí, šperky a iné cennosti.
  • Udržiavajte dobré vzťahy so susedmi, všímajte si podozrivé osoby v blízkosti vášho bydliska.
  • Nechváľte sa svojimi majetkovými pomermi.
  • Dovoľte vstup do bytu iba osobám, ktorým dôverujete.
  • Neotvárajte, ak sa nepresvedčíte kto je za dverami.
  • Ak opúšťate svoj domov na dlhšie obdobie, zaistite si nepravidelné návštevy bytu susedom a príbuzným.
  • Od človeka z donáškovej služby si vypýtajte identifikačnú kartu s fotografiou skôr, ako ho pustíte dnu.
  • Aj od pracovníkov elektrární, plynární, alebo domovej správy žiadajte preukaz a zistite dôvod, prečo sa neohlásili vopred.
  • Neverte všetkému, čo znie až príliš dobre na to, aby to bola pravda – napríklad dovolenka zadarmo, zbierky na liečenie rôznych chorôb, nízke riziká a vysoké výnosy pri investovaní.
  • Nedajte sa tlačiť do podpisovania čohokoľvek, čítajte všetko pozorne a majte pri sebe niekoho, komu dôverujete, aby všetko skontroloval.
  • Ak sa cítite osamelí a niekedy sa po zotmení bojíte, zadovážte si psíka, môže vám pomôcť. Naše útulky sú plné havkáčov, ktoré sa vám odmenia.
Obrazom: Bezpečný domov
2
Galéria
Zdroj: Mestská polícia Rožňava
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM