Peter Simon Správy

Poznáme transparentnosť samosprávnych krajov: Ako je na tom v rebríčku KSK?

Agentúra Transparency International Slovensko zostavila nový rebríček transparentnosti krajov. Ako sa umiestnil KSK?

Ilustračný obrázok k článku Poznáme transparentnosť samosprávnych krajov: Ako je na tom v rebríčku KSK?
Zdroj: KSK

Najtransparen­tnejším samosprávnym krajom je v súčasnosti Trenčiansky kraj, naopak najhoršie je na tom z hľadiska otvorenosti a sprístupňovania informácií Košický a Trnavský samosprávny kraj.

Na tlačovej konferencii to uviedli predstavitelia Transparency International Slovensko (TIS), vychádzali pritom z výsledkov svojho rebríčka transparentnosti samosprávnych krajov.

Najlepší

Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) dosiahol v celkovom hodnotení skóre 75 percent. „Za dva roky sa v skóre transparentnosti vyšplhal z necelých 41 percent na súčasné rekordné číslo a prvýkrát je na vrchole rebríčka,“ informoval riaditeľ TIS Gabriel Šípoš.

„TSK zaviedol mnohé veci, ktoré dovtedy chýbali – napríklad videozáznamy zo zastupiteľstiev či priebeh a výsledky verejných obchodných súťaží, zastupiteľstvo TSK takisto pridalo aj viacero protransparentných rozhodnutí, ako napríklad zavedenie etických kódexov volených predstaviteľov i zamestnancov kraja, úrad spustil aj projekt participatívneho rozpočtu,“ doplnil.

Predseda najlepšieho hodnoteného kraja Jaroslav Baška (Smer-SD), ktorý si na mieste prevzal ocenenie TIS, priznal, že po nástupe do vedenia TSK v roku 2013 bolo zvýšenie transparentnosti úradu jednou z hlavných úloh. „TSK riadime moderne, prostredníctvom projektového riadenia a jedným z najväčších je práve projekt Otvorená samospráva. Samozrejme, stále je čo vylepšovať,“ uviedol Baška, ktorý sa zároveň poďakoval všetkým, ktorí sa o výsledok zaslúžili.

TSK vystriedal na prvom mieste banskobystrický VÚC

„Po nástupe Marian Kotlebu sa Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) prepadol zo 65-percentným skóre v roku 2013 na súčasných 51 percent. V dvojročnom porovnaní s rokom 2015 stratil BBSK takmer päť percentuálnych bodov a v tomto rebríčku skončil na piatom mieste,“ priblížil koordinátor pre samosprávny program TIS Michal Piško.

Košický samosprávny kraj (KSK) na poslednom mieste

KSK získalo najnižšie skóre 48 percent, iba o pár desatiniek (48,6) je na tom podľa hodnotenia TIS lepšie Trnavský samosprávny kraj (TTSK). Medzi najvýraznejšie pochybenia voči transparentnosti v prípade KSK považuje TIS vysoký podiel priamych zadaní pri verejných obstarávaniach. „Tvoria až 79 percent,“ spresnil Piško.

„KSK takisto nezverejňuje informácie o dotáciách udelených županom, čo predstavuje sumu 150 000 eur ročne, nerobí ani výberové konania na miesta referentov či vedúcich oddelení,“ dodal Piško.

Ako sa hodnotilo?

Celkovo hodnotil TIS transparentnosť samosprávnych krajov v 11 oblastiach prostredníctvom 117 indikátorov. Dáta zbieral v období júl až september 2017. „Na hodnotenie sme použili informácie z desiatich zdrojov, najväčšiu, takmer 70-percentnú váhu pri hodnotení mali informácie zverejnené na internetovej stránke samosprávneho kraja, využili sme aj dotazník zaslaný úradom, ale i priamy kontakt so zástupcami samosprávy,“ osvetlil výskumník TIS Mário Kajan.

Najlepšie hodnotenia získali samosprávne kraje v oblastiach prístup k informáciám a financie a verejné obstarávanie, citeľný progres dosiahli podľa TIS aj v oblasti dopravnej politiky a účasti verejnosti na rozhodovaní. „Slabinou podľa TIS ostávajú oblasti predaja a prenájmu majetku a personálnej politiky,“ uviedol Kajan.

Progres Trenčianskeho kraja ‚potiahol‘ aj celkové skóre samosprávnych krajov, ktoré oproti rebríčku pred predchádzajúcimi voľbami do VÚC v roku 2013 zvýšili svoje skóre o vyše šesť percentuálnych bodov na 54,3 percenta.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM