Peter Simon Rôzne

Pozerajte, ako prví: Obloha nad Rožňavou pútala zvedavé pohľady! FOTO a VIDEO

V piatok predpoludním sa hlavy ľudí otáčali smerom k oblohe viac ako inokedy. Aj Rožňavčanom sa naskytol nevšedný pohľad na vesmírne divadlo, v ktorom hlavné úlohy zohrali Slnko a Mesiac.

Ilustračný obrázok k článku Pozerajte, ako prví: Obloha nad Rožňavou pútala zvedavé pohľady! FOTO a VIDEO
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Dnes ráno o 9:43 sa nad Rožňavou začalo pomaly stmievať, hoci bol jasný slnečný deň. Ľudí von vylákal nevšedný úkaz, na ktorý treba čakať roky. Zatmenie Slnka, kedy nad Rožňavou, kedy zakryl až 59% percent jeho plochy, vyvrcholilo o 10:52.

Na hvezdárni v Rožňave sa žišlo kopec nadšencov, ale aj žiakov základných škôl. Nevšedný úkaz si fotili na svoje mobily cez špeciálne sklíčká, ktoré im hvezdáreň poskytla. No mali možnosť využiť aj samotné pozorovanie cez astronomické ďalekohľady, či samotné premietanie v kupole.

„Toto som si nemohola nechať ujsť. Už ako malá som milovala hviezdy a prechádzky na hvezdáreň s rodičmi. Spomínam si aj na úplne zatmenie. Toto síce nie je až také fantastické, ako to predtým, ale veru, stojí to za to,“ Povedala pre Rožňavu 24 Monika z Rožňavy.

„Je to krása. Škoda, že to trvá krátko, ale o to sú tieto chvíle výnimočnejšie,“ povedala žiačka Lucia, ktorá sa na hvezdáreň vybrala v sprievode svojich spolužiakov zo školy. „Určite lepšie, ako sedieť v škole,“ doplinil ju s úsmevom Peter.

Na ďalšie zatmenie si počkáme

„Páčila sa mi možnosť, pozrieť si zatmenie priamo cez astronomický ďalekohľad. Ďakujem hvezdárni za možnosť,“ uviedol mladý Marek, ktorý mal čo si naštudované a zhodnotil, že takýto úkaz sa nekoná pravidelne. A mal veru pravdu. Najbližšie sa od nás budeme môcť pozrieť na čiastočné zatmenie Slnka až v júni 2021, ale také poriadne, kedy bude veľká časť slnečného kotúča zakrytá, nás čaká 12. augusta v roku 2026. Úplne zatmenie Slnka nad Slovenskom nastane až v roku 2135.

Pozrite si zábery a video zatmenia Slnka, ktoré pre vás pripravil náš kameraman. Zábery sú úchvatné.

Zatmenie Slnka pozorovali aj v Rožňave
1
Galéria
Zatmenie Slnka pozorovali aj v Rožňave
18
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM