Eva Viestová Rôzne

Poslanec Milko kritizuje prístup k Rómom po požiari

Na napätú situáciu, ktorá vznikla po požiari na hrade Krásna Hôrka zareagoval aj rómsky poslanec zastupiteľstva Košického samosprávneho kraja Gejza Milko, ktorý sám pochádza z rómskej osady v Gemerskej Hôrke v okrese Rožňava.

„Nechcem ospravedlňovať Rómov a to čo sa stalo pri nerozvážnom fajčení dvoch maloletých, ktoré spôsobilo podpálenie trávy a následne požiar na hrade Krásnej Hôrke. Chcem reagovať na vlnu negatívnych ohlasov na adresu všetkých Rómov, ktorá sa spustila po požiari v Krásnohorskom Podhradí,“ uviedol Milko pre TASR.
Dodal, že sa denne stretáva s otázkami kde boli ich rómski rodičia, či rodičov nezaujíma , čo ich deti robia a prečo rodičia nezabránili nešťastiu. „Za touto nešťastnou náhodou boli dvaja maloletí Rómovia, ale zároveň je pravda, že tieto deti pochádzajú zo slušných rómskych rodín, ktorých teraz majoritná spoločnosť nazýva integrovaní Rómovia, čo znamená, že chodia pravidelne do školy, ich rodičia riadne pracujú, rodiny majú vlastné bývanie, jednoducho žijú ako každý občan v našej spoločnosti," zdôraznil Milko.
Zároveň spochybnil, či sa takáto vec mala stať, keby boli dodržané všetky bezpečnostné opatrenia zo strany obce a inštitúcií, ktoré majú v správe hrad a jeho okolie. „Bolo spravované okolie hradu tak, aby spĺňalo požadované bezpečnostné opatrenia? Mohli byť v bezprostrednej blízkosti hradu kríky, vyrastené náletové dreviny a suchá tráva? Bola drevená strecha od šindľov pravidelne natieraná protipožiarnym náterom? Nemali byť protipožiarne hlásiče a voda dotiahnutá k tak vzácnym exponátom aké sa nachádzali na hrade? Tých otázok by bolo určite viac,“ dodal Milko s tým, že chce poukázať na to, že ak bol zanedbaný postup pri ochrane hradu a jeho okolia, môže sa táto tragická udalosť udiať kdekoľvek na Slovensku a ďaleko od rómskej osady.
„Naši súčasní podhradní páni – starostovia pravdepodobne pozabudli, že sa treba starať o okolie celej obce a tým aj hradu, nielen o okolie svojho domu a ulice. Chcem tým poukázať, že v iných obciach to starostovia vedia, len pod historickou pamiatkou Krásna Hôrka dodnes žiaden starosta neriešil bývanie v rómskej osade,“ doplnil a jedným dychom dodal, že nie je dobré, že toto nešťastie opäť rozvírilo negatívne nálady medzi majoritnou spoločnosťou a rómskym etnikom.
Zástupca starostu obce Krásnohorské Podhradie Štefan Kun v reakcii pre TASR povedal, že Milko by nemal riešiť problémy, ktorým nerozumie. „V rómskej osade je asi 200 čiernych stavieb, pričom nejde o žiadne chatrče, ale o murované stavby. Žije tam 800 ľudí. Rómovia už v našej obci nie sú menšinou a my ich berieme rovnako ako Nerómov,“ povedal Kun. Dodal, že len napríklad vlani im obec zabezpečila prípojku vody v celkovom náklade asi 25.000 eur a v najbližšom období sa pripravuje výstavba cesty k osade v náklade 670.000 eur. „Ponúkali sme im odpredaj pozemkov, na ktorých majú postavené svoje domy za 0,70 eur za meter štvorcový, ale na túto ponuku Rómovia nereagovali,“ uzavrel Kun.

zdroj : TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM