Správy

Ponuku na obnovu Krásnej Hôrky predložilo päť záujemcov: Kedy sa dočkáme sprístupnenia?

Vo verejnom obstarávaní na realizáciu obnovy hradu Krásna Hôrka a revitalizáciu jeho bezprostredného okolia prišlo do stanoveného termínu 8. marca päť ponúk.

Zdroj: TASR/Jakub Popelka

V najbližších dňoch ich má začať vyhodnocovať expertná komisia. Vo štvrtok o tom informovali zástupcovia Slovenského národného múzea (SNM), ktorí o aktuálnej situácii pri obnove národnej kultúrnej pamiatky referovali v deň 10. výročia devastačného požiaru historického objektu.

Termín sprístupnenia

Generálny riaditeľ SNM Branislav Panis pripomenul, že cieľom je realizovať stavbu po etapách s nastavenými míľnikmi výstavby a následne požiadať o predčasné užívanie niektorých ucelených častí hradného komplexu, teda o sprístupnenie určitých častí hradu pre verejnosť.

Pokiaľ všetko dobre pôjde, dolný hrad, časť stredného hradu a stavby podhradia plánuje SNM sprevádzkovať na jeseň 2023. Horný hrad príde na rad v poslednej fáze projektu,“ dodal Panis.

Moderné múzeum

Šéf národnej zbierkotvornej inštitúcie zdôraznil, že od začiatku sa malo rátať s rozsiahlejšou rekonštrukciou, podobnou komplexnej obnove hradu prebiehajúcej v rokoch 1956 – 1989. „Práve v dôsledku celkového nepochopenia problému, prezentovaniu nereálneho, nedostatočného a nepodloženého rýchleho riešenia bol v minulosti vytváraný tlak verejnosti i médií, že hrad už mohol byť dávno obnovený, čo nebolo reálne,“ upozornil Panis. Uistil zároveň, že súčasná plánovaná obnova prinesie nielen estetický výsledok, ale zohľadní aj všetky požiadavky na návštevu moderného múzea 21. storočia.

V tejto súvislosti zopakoval, že zámerom plánovanej obnovy je zachovať originálne historické konštrukcie a ochrániť autenticitu objektu. Obnova má preto zbaviť hradný komplex nevhodných zásahov havarijných sanácií z minulosti a prinavrátiť zlikvidované prvky tradičnými remeselnými postupmi.

Riaditeľka SNM – Múzea Betliar Tímea Mátéová zdôraznila, že Krásna Hôrka je v súčasnosti síce zatvorená, no nechátra. „Je pripravená na dôkladnú a pedantnú obnovu,“ deklarovala.

Priblížila tiež, že rovnako je na komplexnú revitalizáciu pripravené bezprostredné okolie. Vo vstupnom areáli majú návštevníci nájsť nové parkoviská spĺňajúce aktuálne požiadavky na ekológiu a funkčnú vybavenosť vrátane miest na nabíjanie elektromobilov, elektronického informačného systému. „V rámci služieb v areáli bude takisto fungovať aj informačné centrum, ktoré bude vybavené miestnosťou na multimediálne prezentácie a prezentáciu hradu pre návštevníkov so zrakovým alebo pohybovým obmedzením,“ doplnila Mátéová.

Peniaze z poistky

Na obnove hradu Krásna Hôrka bolo ku koncu roka 2021 preinves­tovaných 6 805 175 eur, ktoré pochádzali najmä z poistného plnenia, v menšej miere zo štátneho rozpočtu a verejnej zbierky. Na komplexnú obnovu dolného, stredného a horného hradu plus podhradia vyčlenila vláda takmer 35 miliónov eur.

Hrad Krásna Hôrka zdevastoval 10. marca 2012 požiar, ktorý vznikol na trávnatom poraste na hradnom kopci, odkiaľ sa preniesol na samotný hrad.

Témy, ktoré hýbu Slovenskom:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM