Peter Simon Správy

Poľovníci si v Betliari prišli na svoje: Nechýbala ani súťaž vo vábení jeleňov, FOTO

V areáli historického parku kaštieľa sa konal už 5. ročník Poľovníckeho dňa. Pozrite si parádne fotky.

Ilustračný obrázok k článku Poľovníci si v Betliari prišli na svoje: Nechýbala ani súťaž vo vábení jeleňov, FOTO
26
Galéria
Foto: Martin Rolinec / Zdroj: SNM - Kaštieľ Betliar

V Betliari sa uskutočnil už 5. ročník dňa zameraného na poľovníctvo. Organizátori akcie si pripravili naozaj zaujímavý a pestrý program pre každú vekovú kategóriu.

Ako informovala Judita Krajčiová z betliarskeho múzea, v početných pohodlných apartmánoch kaštieľa prebývala aj spoločenská elita, zúčastňujúca sa na chýrnych betliarskych poľovačkách. „Poľovačky na medvede, jeleniu zver, vlky či diviaky sa usporadúvali v betliarskych revíroch a v okolitých lesoch, ktoré obklopujú náš rozsiahly anglický park. V priestoroch kaštieľa Andrássyovcov v Betliari a depozitároch SNM-Múzea Betliar sa zachovala najrozsiahlejšia a najucelenejšia kolekcia pôvodných historických trofejí,“ spresnila.

Jedna z najstarších zverníc na Slovensku

Ako doplnila, v roku 1885 gróf Emanuel I. Andrássy založil v Betliari zvernicu pre jeleniu, danieliu a mufloniu zver. „Jej základ tvorilo 16 jeleníc a 5 jeleňov privezených zo Zemplína. V rozširovaní zvernice pokračoval aj Emanuelov syn gróf Gejza I. Andrássy. Počas 2. svetovej vojny zvernica zanikla, ale Štátne lesy ju na tomto historickom mieste obnovili už v roku 1967. Zvernica v Betliari so 130-ročnou históriou tak patrí medzi najstaršie v súčasnosti fungujúce zvernice na Slovensku,“ uviedla Krajčiová.

SNM-Múzeum Betliar v spolupráci s Regionálnou organizáciou Slovenského poľovníckeho zväzu Gemer Rožňava – Revúca, Obvodnou poľovníckou komorou Rožňava a Lesmi Slovenskej republiky š.p., odštepný závod Rožňava, usporiadal 9. júna už piatykrát Poľovnícky deň v areáli historického parku kaštieľa.

Program pre každého

Na zostavení programu si dali organizátori naozaj záležať. Podujatie začalo podľa slov Krajčiovej slávnostným poľovníckym sprievodom a otvorením Poľovníckeho dňa. Následne sa uskutočnila Svätohubertovská omša, odovzdávanie vyznamenaní „Za významné zásluhy o rozvoj Slovenského poľovníctva“ poľovníkom z regiónu Gemera a na pravé poludnie to bolo vyhodnotenie súťaže vo varení poľovníckeho guláša. Potom sa konalo vyhodnotenie výstavy a prezentácia plemena poľovného psa Tatranský durič.

Návštevníci si mohli vychutnať poľovnícku hudbu, ukážky poľovníckych signálov a na vlastné oči vidieť pasovanie nových poľovníkov, absolventov poľovníckeho kurzu, ukážky vábenia zveri a 0. ročník Súťaže vo vábení jeleňov v Betliari. Poobede sa konalo vyhodnotenie prebiehajúcich súťaží poľovníckeho dňa.

„Súbežne s programom však ešte prebiehala výstava poľovných psov Tatranský durič, Gemerské majstrovstvá vo varení poľovníckeho guláša, ukážky sokoliarstva, ukážky poľovníckej kynológie, ukážky poľovníckej lukostreľby, výstavka poľovníckych trofejí a zhodov z okresu Rožňava, strelecké súťaže, lesná pedagogika pre deti a remeselnícky jarmok,“ povedala Krajčiová a doplnila, že na poľovnícky deň sa prišlo pozrieť približne tisíc zvedavcov.

Obrazom: Poľovnícky deň v Betliari
26
Galéria
Foto: Martin Rolinec / Zdroj: SNM - Kaštieľ Betliar
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM