Peter Simon Krimi

Polícia upozorňuje: V prvý školský deň zvýšený počet mužov zákona aj v uliciach Rožňavy

Prvý školský deň opäť klope na dvere, už o pár dní otvoria svoje brány školy aj škôlky. Aj tento rok sa o bezpečnosť študentov na ceste do školy postará polícia.

Ilustračný obrázok k článku Polícia upozorňuje: V prvý školský deň zvýšený počet mužov zákona aj v uliciach Rožňavy
Zdroj: TASR

Ako informuje hovorkyňa Prezídia PZ Denisa Baloghová, v pondelok, 5. septembra 2016, posilní hliadky na celom Slovensku. Cieľom je podľa jej slov zvýšiť dohľad nad bezpečnosťou školákov v okolí škôl aj v priľahlých uliciach a zabezpečiť všetkým účastníkom cestnej premávky potrebnú bezpečnosť. Policajti dohliadnu aj na plynulosť cestnej premávky, ktorú budú v prípade potreby riadiť a usmerňovať. Chrániť školákov v tento výnimočný deň je pripravený maximálny počet nielen dopravných a poriadkových policajtov, ale aj policajtov železničnej, hraničnej a cudzineckej polície.

Polícia radí

Bezpečnosť detí je prvoradá. Starší študenti už určite ovládajú všetky pravidlá bezpečného prechádzania cez cestu aj dopravné značky, či predpisy. „Nový školský rok je plný nástrah najmä pre prváčikov. „Dospeláci“ sú ich veľkým vzorom. Preto by rodičia mali vždy myslieť na to, že čo deti uvidia, to opakujú a učia sa od nich. Deti treba viesť k tomu, aby sa v cestnej premávke správali zodpovedne a uvážlivo. Pri prechádzaní cez cestu sa treba dôkladne presvedčiť, či je to bezpečné. Tam kde je „semafor“, prechádzať na zelený signál, tam kde nie je, použiť nadchod či podchod,“ hovorí Baloghová a dodáva, že kde nie je ani ten, čo najkratšou kolmou trasou a čo najrýchlejšie cez cestu prejsť.

Veľmi pomáha ešte cez prázdniny naučiť deti aspoň niekoľko základných dopravných pravidiel a značiek. Pre dieťa bude menej stresujúce, ak si ešte v predstihu prejdete spolu celú trasu do školy. Treba myslieť aj na dostatočné označenie detí a ich školských tašiek reflexnými prvkami.

„Vodičom snáď už ani netreba opakovať ich povinnosti, veď sú zodpovední, predvídaví a ohľaduplní nie len v prvý školský deň, ale po celý rok. Pozorne sledujú situáciu v cestnej premávke. Predvídavo spomaľujú najmä na miestach, kde je predpoklad zvýšeného pohybu osôb a v blízkosti priechodov znižujú rýchlosť a nechajú čas chodcom na bezpečný presun cez vozovku,“ dodáva hovorkyňa Prezídia PZ.

Nehodovosť detí v číslach na Slovensku

Za sedem mesiacov tohto roka zavinili deti na bicykloch 33 dopravných nehôd a deti ako chodci 112 nehôd. „Najviac nehôd sa stáva, keď sa deti dostatočne nepresvedčia, že môžu cez cestu bezpečne prejsť, pre nepozornosť vbehnú pred prichádzajúce auto, či autobus. Výnimkou nie je ani prechádzanie cez cestu mimo priechodu pre chodcov, krížom cez viac jazdných pruhov a čoraz častejšie používanie slúchadiel, pre ktoré „nepočujú a nevidia“ dianie okolo seba,“ dodala na záver Denisa Baloghová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM