Radka Deckerová Krimi

Polícia nabáda najmä starších občanov k obozretnosti

Polícia chce opätovne upozorniť občanov na podvody uskutočňované najmä na starších občanoch. Posledný prípad je z júna 2011, kedy zatiaľ neznáma páchateľka v obci Gemerská Panica oslovila staršiu pani a predstavila sa ako pracovníčka NsP Rožňava.

Vošla do rodinného domu, kde majiteľku domu presvedčila o nutnosti zakúpenia elektrického masážneho prístroja v hodnote 350 €, pričom tento prístroj bol minimálnej hodnoty. Okolnosti uvádzané páchateľkou sa nezakladali na pravde. Polícia začala trestné stíhanie pre prečin podvodu.
Polícia v takomto prípade radí nepúšťať vôbec osoby do bytu, neplatiť za žiadne prístroje.Odporúča, aby si spätným volaním napr. u príbuznéhoalebo na obecnom úrade overili, či je možné, že z rôznych inštitúcií a firiem sú napr. vracané preplatky a podobne. Polícia odporúča prítomnosť ďalšej osoby, aby v takomto prípade staršia osoba nebola v byte alebo dome sama, poprosiť suseda alebo známeho. V tej súvislosti polícia zdôrazňuje – elektrárne, vodárne a ani žiadna verejná inštitúcia „osobne peniaze v hotovosti nedoručuje!“.Dôle­žité formuláre, peniaze, doklady, šperky a pod. nie je dobré mať voľne položené na viditeľných a dostupných miestach v byte, napríklad na komode či stolíku v obývačke, na viditeľných miestach v kuchyni, čo je pre podvodníkov doslova magnetom. Podvodníci taktiež oslovujú starších ľudí, najčastejšie priamo z auta s tým, že jeho známy, kamarát, šéf či príbuzný mal nehodu a súrne potrebuje požičať peniaze na zaplatenie ošetrenia, prípadne opravu alebo odtiahnutie vozidla.Neraz ich sugestívnymi otázkami navedú, že problém má ich príbuzný. Páchatelia pritom vystupujú a pôsobia dôveryhodne a využívajú dôverčivosť a dobrotu starších osôb. Podstatou je vojsť do bytu dôverčivého občana a v nestráženej chvíli ho okradnúť.

Keď sa už niečo také stane tak okamžite volať políciu na číslo 158, lebo každá minúta je dôležitá na zadržanie páchateľa. Snažiť sa zapamätať si výzor osoby, resp. osôb, ich oblečenie, evidenčné číslo vozidlana ktorom odišli, typ vozidla, alebo aspoň jeho farbu, resp. iné na prvý pohľad nepodstatné drobnosti, ktoré pomôžu vypátrať páchateľov.Taktiež je potrebné aby sa nikto nechytal vecí, ktorých sa dotkol páchateľ.

Riaditeľ OR PZ v Rožňave pplk. Mgr. Ivan Bronďoš

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM