Peter Simon Kultúra

Podujatie so zahraničnou účasťou: Do Rožňavy zavíta spisovateľka z Rakúska

Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave privíta v priestoroch na Lipovej ulici spisovateľku žijúcu v zahraničí Camille Labas. Beseda so Slovenkou žijúcou v Rakúsku sa uskutoční pre širokú verejnosť pri príležitosti mesiaca knihy.

Ilustračný obrázok k článku Podujatie so zahraničnou účasťou: Do Rožňavy zavíta spisovateľka z Rakúska
Zdroj: TASR

Tatiana Bachňáková z Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave informuje, že Camille Labas sa narodila na Slovensku. Jej život sa však viaže aj na Rakúsko, Nemecko a Gruzínsko. Stredoškolské štúdiá ukončila maturitnou skúškou v Banskej Štiavnici, nemeckú literatúru a jazykovedu vyštudovala na Univerzite v Jene. V Gruzínsku bola viackrát na študijnom pobyte a určitú dobu tam aj pracovala ako učiteľka nemčiny. „Po návrate zo štúdií pôsobila ako asistentka pre nemčinu a angličtinu na Univerzite v Košiciach a pracovala ako prekladateľka pre filmové štúdio Koliba v Bratislave. V roku 1986 odišla do Rakúska kde sa zamestnala ako korektorka nemčiny vo vydavateľstve pri Viedni a učiteľka slovenčiny v jazykovej škole,“ uviedla Bachňáková.

Ako dodala, neskôr sa venovala vedeckému štúdiu gréckej, rímskej, mezopotámskej a sýrskej kresťanskej histórie Byzancie, Arménska a Gruzínska na Viedenskej univerzite. V roku 2014 obhájila dizertačnú prácu o dejinách kresťanstva Gruzínska a Arménska. Básne, články, poviedky, romány, či rôzne vedecké state píše po nemecky aj po slovensky. V roku 2010 jej vyšla kniha básní Miesto v tráve a v roku 2013 próza Sila statočného života ‒ Irenkina mladosť v Bardejove.

V knihe Autostopom s tromi deťmi, ktorá vyšla v roku 2015, sa delí autorka s čitateľom o zážitky zo svojich dobrodružných ciest. „Najradšej komunikujem s ľuďmi cez knihy. Dávam zo seba všetko, lebo som v živote veľa dostala,“ prezradila Camille Labas.

Beseda sa uskutoční v piatok 18. marca 2016 o 17:00 hod. v priestoroch Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave, ul. Lipová č. 3. Pre účastníkov má autorka pripravené premietanie i autogramiádu. Vstup je voľný.

Foto: ilustračné

Zdroj: Tatiana Bachňáková

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM