Peter Simon Kultúra Správy

Podujatie pre záujemcov histórie: Adrássyho obrazáreň opäť ožije!

V známej Adrássyho obrazárni sa uskutoční pre všetkých nadšencov histórie zaujímavý seminár. Pozrite sa, čo vás tam čaká.

Ilustračný obrázok k článku Podujatie pre záujemcov histórie: Adrássyho obrazáreň opäť ožije!
Zdroj: Banícke múzeum Rožňava

Secesná stavba v Krásnohorskom Podhradí prešla nedávno aj menšou rekonštrukciou. Podujatie pre záujemcov histórie, kultúry a umenia vo svojich priestoroch pripravuje Banícke múzeum v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kra­ja.

V Andrássyho obrazárni, na ulici Lipovej 122 v Krásnohorskom Podhradí, sa v piatok 14. októbra 2016 o 17:00 hod. uskutoční pre verejnosť seminár s názvom „Dionýz Andrássy a jeho obrazáreň“.

„Účelovú budovu obrazárne dal v roku 1909 postaviť Dionýz Andrássy (1835 – 1913), vtedajší majiteľ krásnohorského panstva a známy mecén umenia, aby tu umiestnil svoju hodnotnú zbierku výtvarných diel, plastík a knižnicu. Prízemná budova s pôdorysom gréckeho kríža bola realizovaná podľa projektu budapeštianskeho architekta Dezidera Hültla. Obrazáreň od svojho otvorenia v júni 1909 až do smrti svojho majiteľa v roku 1913 slúžila plne svojmu účelu,“ informoval Pavol Horváth z Baníckeho múzea v našom meste.

Práce na stavbe

Ako dodal, v tejto nádhernej secesnej stavbe, ktorá sa nachádza v centre obce Krásnohorské Podhradie, od júna tohto roku prebiehal projekt Picturae Artis – Dionýz Andrássy a jeho obrazáreň, ktorý sa realizoval v rámci výzvy Po stopách osobností Košického kraja. „Vďaka podpore programu Košického samosprávneho kraja Terra Incognita získalo Banícke múzeum v Rožňave investíciu vo výške 5 854,20 eur. Cieľom je sprostredkovať širokej verejnosti odkaz významného mecéna umenia, Dionýza Andrássyho, a prilákať návštevníkov malebného regiónu Gemer. Projekt zahŕňal menšie rekonštrukčné práce, akými sú kompletná rekonštrukcia elektrickej siete v budove, drobné opravy omietok a vymaľovanie interiéru,“ hovorí Horváth.

Plány aj do budúcna

Dlhodobejším cieľom je podľa Horvátha pravidelná každoročná inštalácia výstavy výtvarného umenia a sprístupnenie príťažlivej budovy obrazárne pre verejnosť počas sezóny. Súčasťou projektu je vydanie propagačných materiálov a reklamných pútačov, ktoré majú zvýšiť informovanosť všetkých návštevníkov obce a okolitého regiónu. Tieto aktivity sú v prepojení s ďalšími miestnymi partnermi zamerané na budovanie miestnej siete ponuky cestovného ruchu pre návštevníkov obce a blízkeho okolia. „V súvislosti s finalizáciou projektu prijmite dňa 14.10.2016 pozvanie na seminár o secesnom umení, architektúre a osobe Dionýza Andrássyho, s ktorým je obrazáreň neodmysliteľne spätá. Na účastníkov seminára čakajú sprievodné aktivity, akými je umelecký program Základnej umeleckej školy Rožňava a prezentácia výtvarných diel Kolomana Tichyho z fondov múzea,“ dodal na záver Pavol Horváth z Baníckeho múzea v Rožňave.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM