Peter Simon Rôzne

Podujatie Nerušte ma, čítam má priviesť deti ku knihám: Hlasné čítanie v srdci nášho mesta

Z nedávneho prieskumu agentúry TNS Slovakia vyplynulo, že každému tretiemu dieťaťu vo veku dva až osem rokov rodičia vôbec nečítajú knihy alebo len príležitostne.

Ilustračný obrázok k článku Podujatie Nerušte ma, čítam má priviesť deti ku knihám: Hlasné čítanie v srdci nášho mesta
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Na Námestí baníkov v Rožňave sa vo štvrtok 12. mája 2016 v čase od 10:00 hod. do 13:00 hod. uskutoční hlasné čítanie rozprávkových kníh pre deti pod názvom Nerušte ma, čítam. Pracovníčky Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského počas celého roka pripravujú podľa vedúcej odboru školstva, kultúry, mládeže a športu rožňavskej radnice Janky Mičudovej pre žiakov základných škôl množstvo podujatí na podporu čítania. „Pri tomto podujatí zvolili zmenu prostredia a my ich v tom radi podporujeme. Veď počúvanie príbehov dáva deťom mnoho – nielenže sa na základe príbehov učia hodnotám, situáciám, porozumieť svetu vonku, ale učia sa aj formulovať vety, zlepšujú si logické myslenie, obohacujú slovnú zásobu,“ tvrdí Mičudová.

V týchto dňoch prebieha medzinárodné testovanie štvrtákov základných škôl v 60 krajinách sveta vrátane Slovenska. U nás na Slovensku bude zapojených približne 5600 žiakov na 220 školách. Je to vek, keď už deti vedia dobre čítať a mali by tomu aj porozumieť. Z nedávneho prieskumu agentúry TNS Slovakia vyplynulo, že každému tretiemu dieťaťu vo veku dva až osem rokov rodičia vôbec nečítajú knihy alebo len príležitostne.

Podujatie organizuje Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja.Záštitu nad ním prevzal primátor Rožňavy Pavol Burdiga. Organizátori upozorňujú, že v prípade nepriaznivého počasia bude preložené na iný termín.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM