Radka Deckerová Kultúra

Piatok, trinásteho

Pod týmto názvom v piatok 13. mája 2011 slávnostnou vernisážou otvorili medzinárodnú výstavu umeleckých fotografií v Galérii Gemerského osvetového strediska v Rožňave - kultúrnom zariadení Košického samosprávneho kraja.

Vystavujúci autori Bánóczi László, EFIAP a Tóth Károly, AFIAP držitelia titulov Medzinárodnej fotografickej federácie pochádzajú z Maďarska a Jozef Peniaško z neďalekej obce Hrhov, čo ich však spája je členstvo v Zväze hornozemských fotografov (združuje okolo 20 členov z Maďarska, Slovenska, Sedmohradska a Moravy). „Napriek tomu, že sa fotografii venujú "len“ vo svojom voľnom čase, výsledkom školení, seminárov, tvorivých pobytov a vzájomnej výmeny skúseností je mnoho výstav v Maďarsku, na Slovensku, v susedných štátoch ale i v ďalekej cudzine od Kanady po Singapúr a od Írska po Turecko" uviedol predseda zväzu Szathmáry-Király Ádám.

V úvode predstavila svoje umenie orientálneho brušného tanca formácia Yasmin z Rožňavy a navodila atmosféru umenia plného fantázie, okoreneného štipkou exotiky, tajomna a romantiky.

Výstavu otvorila historička umenia Mgr. Edita Kušnierová svojím príhovorom, v ktorom zhodnotila umelecké kvality a prínos trojice autorov: „Stálou inšpiráciou veľkej časti tvorby týchto fotografov je fenomén nahého ženského tela. Variácie na túto tému nám ponúkajú aj na tejto výstave. Ladné krivky dievčenských postáv umiestňujú do otvorenej krajiny, do živého prírodného prostredia, ktoré svojou nevtieravou krásou harmonicky dopĺňajú. Nie sú to klasické akty, skôr symboly najlepších tvorivých síl prírody, ktoré sú jej organickou súčasťou. Mnohé z fotografií zaujmú svojou farebnou dekoratívnosťou v kombinácii s kvetmi, oblakmi, vodou, skalami. Nahé telo dievčťa vpletené medzi korene starého stromu pripomína secesný ornament, v zvlnenom schodisku nad ležiacou dievčenskou postavou cítime napätie surrealizmu. Zaujímavá a tajuplná je symbolika kontrastu jemných ženských tiel s ošarpanými múrmi, starými drevenicami, tmavými interiérmi, výtvarne oživená nečakane živým sfarbením alebo naopak jemným zahmlením č rozostrením línií. Pri dlhšom vnímaní a uvedomení si týchto charakteristických znakov vystavovaných fotografií prvotný dojem čistého naturalizmu pomaly vyprchá a divák si uvedomuje silný estetický zážitok výtvarného diela vytvoreného objektívom fotoaparátu, ale hlavne vnímavým okom a umom fotografa. Samozrejme, s nevyhnutnou prítomnosťu fantázie, ktorá jediná je schopná aspoň na chvíľu nás preniesť zo sveta našej, mnohokrát drsnej reality, do nádherného sveta našich snov a túžob.“

Pozývame Vás na túto nevšednú výstavu, ktorá je otvorená v pracovných dňch od 8.00 do 16.00 do 17. júna 2011. Vstupné je 0,50 €.

text: Anežka Kleinová foto: Teo Andreas, Jakub Klein

piatok13teho_vystava
18
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM