Maros Palesch Krimi

Päť rokov od tragédie na D1-tke

30. december 2005 sa do čiernej kroniky diaľnic zapísal veľkými písmenami. Venujme tichú spomienku ľudom, ktorí vďaka tejto najväčšej hromadnej dopravnej nehode na diaľnici, už nie sú medzi živými. Mimochodom, pri prehliadaní fotogalérie od našich pa

Husté sneženie, silný nárazový vietor ale aj nedisciplinovanosť vodičov sa stali hlavnou príčinou jednej z najväčších hromadných dopravných nehôd na Slovensku, ku ktorej prišlo 30. decembra 2005 na diaľnici D1 Bratislava – Trnava.

Na 27. kilometri diaľnice medzi Bratislavou a Sencom prišlo najskôr ku zrážke troch osobných áut, do ktorých vzápätí narazil cisternový kamión s benzínom. Náves sa prevrátil na ďalšie dve osobné autá a usmrtil štyroch ľudí, 24-ročného Ľudovíta, 44-ročnú Améliu z okresu Liptovský Mikuláš a 18-ročnú Martinu z Bratislavy, ktorí cestovali v Peugeote 205. Cestu z nemocnice domov neprežila ani 62-ročná Magdaléna z Levíc.

Nasledovala reťazová havária ďalších päťdesiatich osobných áut. O 10. hodine a 30. minúte bola diaľnica medzi Bratislavou a Trnavou uzavretá.

Tragická nehoda si celkovo vyžiadala šesť ľudských životov a 20 zväčša ťažko zranených. Očití svedkovia dodnes spomínajú, že na vozovke zostali polámané lyže, sánky, rozmetaná batožina.

Vážne zranených účastníkov nehody porozvážali záchranári do bratislavských a trnavských nemocníc. V sťažených podmienkach pracovali aj záchranárske tímy. Pri prevoze jedna zo sanitiek zapadla v záveji, ďalšia sa pre neprejazdnú cestu na miesto určenie nemohla dostať.

Hasiči a sanitky mali najväčšie problémy s nedisciplino­vanosťou vodičov. Veľa z nich totiž vôbec nerešpektovalo dopravné predpisy, upchávali diaľnicu a zabraňovali tak poskytnutiu pomoci a sprejazdneniu úseku. Policajti presmerovávali osobné autá mimo diaľnicu. Hasiči poskytli autobus na ohrievanie ľudí, auto s čajom a nasadili dva žeriavy, ako aj ďalšiu ťažkú techniku. O 16. hodine sa začalo z prečerpávaním 34 tisíc litrov benzínu z prevrátenej cisterny.

Nehoda na diaľnici spôsobila, že približne 300 až 400 zafúkaných áut muselo niekoľko hodín stáť na ceste 1/61 v smere od Trnavy po obec Blatné v okrese Senec. Boli to autá, ktoré kvôli hromadnej havárii obišli uzatvorený diaľničný úsek Bratislava – Trnava a uviazli v snehu.

Zdroj: TASR + foto: Združenie odťahoviek ASOS Bratislava 18123

2005_D1_DN
18
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM