Peter Simon Kultúra

Parádna výstava v Baníckom múzeu: Vyznamenania od výmyslu sveta na jednom mieste

Banícke múzeum v Rožňave, v spolupráci so Slovenskou faleristickou spoločnosťou, otvorilo 3. marca 2016 v priestoroch Galérie Baníckeho múzea v poradí svoju druhú tohtoročnú vernisáž výstavy s názvom Faleristika pre každého. Nechýba množstvo vzácnych vyznamenaní.

Ilustračný obrázok k článku Parádna výstava v Baníckom múzeu: Vyznamenania od výmyslu sveta na jednom mieste
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Výstavu otvoril riaditeľ Baníckeho múzea v Rožňave Pavol Lackanič; následne odovzdal slovo Vladimírovi Považanovi, spoluautorovi výstavy, ktorý vo svojom príhovore prítomným objasnil pojem slova faleristika a stručne predstavil obsah a exponáty, ktoré sú súčasťou výstavy. „Netypická, ale o to zaujímavejšia výstava, je zameraná na faleristiku ako pomocnú historickú vedu, ktorá sa zaoberá viditeľne nosenými vyznamenaniami, ich históriou, spôsobom udeľovania či nosenia. Cieľom samotnej výstavy je predstaviť verejnosti faleristiku ako jedinečné zberateľské odvetvie,“ spresnil vo svojom príhovore Považan.

Niekoľko častí

Výstava je rozdelená do piatich samostatných tematických celkov, ktoré na seba historicky nadväzujú. Prvý vstupný celok je venovaný historickému obdobiu od trvania rakúsko-uhorskej monarchie až po koniec 1. svetovej vojny. Druhá časť je zameraná na Zemskú hasičskú jednotu. Na 2. svetovú vojnu, obdobie vojnového Slovenského štátu a Maďarského kráľovstva sa sústreďuje tretia časť výstavy. Štvrtá časť výstavy zachytáva obdobie socializmu a poslednú časť tvoria súčasné vojenské vyznamenania. Obsahovo bohatá výstava predstavuje verejnosti vyše 150 predmetov.

Okrem vlastných vojenských vyznamenaní a rádov a ich miniatúr tu návštevník môže vidieť aj vyznamenania civilné.

Výstava je zároveň obohatená o vzácne historické dekréty, originálne krabičky a etuje, ktoré k vyznamenaniam neodmysliteľne patria. Taktiež sa jedná o dobové fotografie vojakov a listiny ako sú preukazy, potvrdenia, stanovy, vojenské knižky.

Okrem zbierok Baníckeho múzea výstavu doplnili súkromnými zbierkami pán Vladimír Považan a pán Ivan Chudý, ktorí sú členmi Slovenskej faleristickej spoločnosti a zároveň aj autormi výstavy.

Prispeli svojimi zbierkami

Svojou súkromnou zbierkou prispeli aj pán Martin Gabonay z Rožňavy a nrtm. Ivan Bernáth. Súčasné vojenské vyznamenania na výstavu zapožičali vojaci Ozbrojených síl Slovenskej republiky, a to Prápor RCHBO Rožňava, Raketometný oddiel Rožňava a Centrum výcviku Lešť,"*** uviedla Petronela Bodnárová.

Výstavu, si môžete pozrieť v priestoroch Galérie Baníckeho múzea v Rožňave, počas pracovných dní v čase 8:00 až 16:00 hod. až do 23. apríla 2016.

Obrazom: Múzeum v Rožňave predstavilo zbierky vyzamenaní
25
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM