Peter Simon Správy

Pamiatky bez ktorých by už Rožňava nebola Rožňavou: FOTO

Kostoly, technické pamiatky či veža na námestí. Chodíme okolo nich takmer každý deň. Bez týchto stavieb by to už nebolo ono...

Ilustračný obrázok k článku Pamiatky bez ktorých by už Rožňava nebola Rožňavou: FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Rožňava má bohatú kultúru a históriu. Nielen námestie je plné historických budov či stavieb. Prinášame vám informácie o troch dominantách nášho mesta, bez ktorých by už Rožňava nebola Rožňavou.

Historické jadro mesta a Strážna veža

Historické jadro v Rožňave pozostáva z priestranného štvorcového námestia, najväčšieho svojho druhu na Slovensku a niekoľkých priľahlých ulíc. Podoba dnešného námestia sa vytvorila už približne koncom 15. storočia a zachovala sa až do dnešných čias. Dominantami námestia je renesančná Strážna veža, radnica, biskupský palác, ale aj budova bývalej banskej komory. Pred Strážnou vežou stojí pomník Františky Andrássyovej, patrónky chudobných, postavený v secesnom štýle v roku 1905. Zo sakrálnych pamiatok je najkrajšou a zároveň najvýznamnejšou pamiatkou mesta gotický katedrálny kostol Nanebovzatia Panny Márie zo 14. storočia. Ďalšími sú kostol Sv. Anny, kostol Sv. Františka Xaverského, ako aj evanjelický kostol – jedna z najcennejších klasicistických stavieb na Slovensku. Výhľad na námestie okolie z hora môžu domáci, či návštevníci nášho mesta obdivovať aj zo spomínanej Strážnej veže.

Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Banícky orloj – fontána

Miesto, ktoré v minulosti vyhľadávali Rožňavčania na oddych a turisti ako zastávku v putovaní po historických objektoch nášho mesta sa dočkali. Fontána bola vybudovaná podľa historičky v roku 1973 až 1975 a jej autorom je rožňavský rodák, Dezider Köves. Sedem kahancov na fontáne znázorňuje sedem storočí slávnej baníckej histórie v našom meste. Fontána sa v minulosti nazývala aj Banícky orloj. Kahance svietili a nechýbala ani zvonkohra. Tá hrala v intervaloch nástupu baníkov do práce. Neskôr to bol úryvok z našej baníckej hymny. Fontánu obnovili. Slávnostné spustenie, ktoré pripravilo mesto Rožňava v spolupráci s Baníckym múzeom v Rožňave, Gemerským baníckym spolkom Bratstvo a s OZ Rožňavskí permoníci, sa uskutočnilo 12. septembra 2017 pri bývalom Dome služieb. Súčasťou bolo i divadelné predstavenie o fontáne, ktoré si pripravilo Banícke múzeum v Rožňave. Fontánu vyhľadávajú na oddych mladší aj tí skôr narodení.

Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Budova Baníckeho múzea

Banícke múzeum vlastní bohaté zbierky z archeológie, histórie, dejín umenia, dejín techniky, najmä baníctva a hutníctva, prírodných vied – geológie a mineralógie. Založenie špecializovaného baníckeho a hutníckeho múzea Gemera bolo iniciované v roku 1902 Boršodsko-gemerským oddelením krajinskej uhorskej baníckej a hutníckej spoločnosti. V roku 1905 bola dokončená stavba budovy múzea a v roku 1912 v nej sprístupnili prvú expozíciu baníctva, hutníctva a mineralógie. V roku 1912 vzniklo aj rožňavské Mestské múzeum. Obidve tieto inštitúcie sa spojili v roku 1943, ale múzejná činnosť po vojne bola obnovená až v roku 1956 otvorením novej bansko-hutníckej expozície.

Múzeum sídli v budove, ktorá je významnou pamiatkou na manufaktúrne obdobie v Rožňave. Vznikla v roku 1782 postupnou prestavbou dvoch jednoposchodových garbiarskych domov a do roku 1925 slúžila ako prevádzka Markovej kožiarskej manufaktúry. Pre potreby múzea bola upravená a zrekonštruovaná v rokoch 1973–1977.

Zdroj: Banícke múzeum Rožňava

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Rožňavy a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM