Peter Simon Správy

Pamätník v novom šate: Pripomienka obetí oboch svetových vojen je už zrekonštruovaný

Nedávno na mestskom cintoríne v Rožňave prebiehali rekonštrukčné práce na pamätníku obetí prvej a druhej svetovej vojny. Dnes je už pamätník kompletne opravený.

Ilustračný obrázok k článku Pamätník v novom šate: Pripomienka obetí oboch svetových vojen je už zrekonštruovaný
Zdroj: Dnes24.sk

Rekonštrukčné práce na Pamätníku obetiam 1. a 2. svetovej vojny boli na mestskom cintoríne v Rožňave ukončené v priebehu decembra. Vynovený pamätník je situovaný pri severnom múre mestského cintorína. Na tabuliach je vytesaný zoznam Rožňavčanov, ktorí padli na rôznych bojiskách obidvoch svetových vojen a sú jediným miestom ich symbolického odpočinku. Podľa našich informácií, práce na rekonštrukcii tohto pamätníka boli prevedené Technickými službami mesta Rožňava v celkovej výške 6 252,28 eur. „Financovanie pamätníka bolo zabezpečené z finančných prostriedkov Ministerstva vnútra SR a finančných prostriedkov mesta,“ informuje stránka mesta.

Mestský cintorín v Rožňave má rozlohu približne dvoch hektárov a leží na severozápadnej časti mesta. Jeho západná časť prekrýva pravdepodobne vzácnu historickú pamiatku Jiskrovu pevnosť, z ktorej sa zachovala časť obvodového múru a čiastočne zrekonštruovaná budova skladu strelného prachu. Obdobie založenia cintorína je možné datovať do čias Márie Terézie, teda do druhej polovice 18. storočia.

Foto: Mesto Rožňava

Zrekonštruovali pamätník obetí vojny
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM