Správy

Otvorenú Gotickú cestu navštívili stovky ľudí

Dohromady päť gotických kostolov a jedno archeologické nálezisko si mohli prezrieť účastníci druhého ročníka podujatia Gotická cesta otvorená, ktoré sa počas víkendu konalo v Rožňavskom okrese.

Ilustračný obrázok k článku Otvorenú Gotickú cestu navštívili stovky ľudí
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Ako informoval Vladimír Ondrejovič z občianskeho združenia (OZ) Gotická cesta, spestrením akcie bola prechádzka k jaskyni Silická ľadnica.

„Čo sa týka celkovej organizácie, sme nadmieru spokojní, pretože máme pocit, že aj na základe reakcií návštevníkov všetko dopadlo veľmi dobre. V podstate sme nedostali ani jednu jedinú sťažnosť, čo je niekedy až na príťaž, lebo ak človek urobil niečo zle, tak ani nezistí, čo vlastne,“ uviedol Ondrejovič.

Novinkou aktuálneho ročníka podujatia bol výklad aj v maďarskom jazyku. Účastníci sa medzi pamiatkami presúvali v dvoch autobusoch, ďalší sa pridali vlastnými autami. Mnohí návštevníci podľa Ondrejoviča využili tiež možnosť navštíviť iba jeden či niektoré z otvorených kostolov. „Pri záverečnom koncerte v kostole v Štítniku sme obsadili v podstate všetky lavice, čo nás veľmi potešilo,“ dodal Ondrejovič.

Okrem spomínaného kostola v Štítniku mohli návštevníci vidieť interiér kostola v Silici, Brzotíne, Slavci a Plešivci. Súčasťou programu bola aj návšteva archeologického náleziska v Gombaseku na mieste niekdajšieho kláštora pavlínov.

Organizátori chcú podľa Ondrejoviča v podujatí pokračovať aj počas nasledujúcich rokov. „Radi by sme sa tomu začali organizačne venovať už tento rok. Ostávame na Gemeri a chceli by sme navštíviť najmenej objavenú časť Gemera, čo je okolie Jelšavy – Kameňany, Šivetice, Ratková a okolitá oblasť,“ avizoval Ondrejovič.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM