Peter Simon Správy

Oprava Baníckeho orloja v Rožňave: Koľko naň poputuje z mestskej kasy?

Miesto, ktoré v minulosti vyhľadávali Rožňavčania na oddych a turisti na zhotovenie krásnych fotografií, po dlhých rokoch opäť ožije. Zisťovali sme, koľko peňazí nám mesto vyčlenilo.

Ilustračný obrázok k článku Oprava Baníckeho orloja v Rožňave: Koľko naň poputuje z mestskej kasy?
16
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Fontána, ktorá je pýchou nášho mesta a je denne na očiach asi každého Rožňavčana, ale aj ľudí z okolia chátra a nerobí dobrú vizitku mestu. To sa však už mení. Práce sú v plnom prúde. Táto fontána je umiestnená v bezprostrednej blízkosti hlavnej cesty vedúcej do centra mesta. Tento skvost, bol podľa informácii nefunkčný približne 11 rokov.

Fontána bola vybudovaná podľa historičky v roku 1973 až 1975 a jej autorom je rožňavský rodák, Dezider Köves. Sedem kahancov na fontáne znázorňuje sedem storočí slávnej baníckej histórie v našom meste. Fontána sa v minulosti nazývala aj Banícky orloj. Kahance svietili a nechýbala ani zvonkohra. Tá hrala v intervaloch nástupu baníkov do práce. Neskôr to bol úryvok z našej baníckej hymny.

Na oficiálnej stránke mesta svieti oznam, že Mesto Rožňava, ako verejný obstarávateľ oznamuje, že zadal zákazku.

V dokumente sa píše, že predmetom zákazky je oprava nefunkčného Baníckeho orloja na Šafárikovej ulici v Rožňave. Práce budú pozostávať z opravy povrchu bazénovej časti, dodania a uloženia vodotesnej fólie z PVC o hrúbke 1,5 mm šedej farby, upevnenia fólie s lištou, zaliatie vonkajších kútov s PVC zálievkou, dodania a montáže základných prvkov pre sfunkčnenie fontány, a to výstrekovej dýzy s napenením s výstrekom do výšky 1,5 m, čerpadla k dýzam, čerpadla na výtok zo žľabov, LED osvetľovacích telies s plynulou zmenou farieb, transformátora k LED svetlu. Na upevnenie svetiel sa použije konštrukcia z PP dosiek," informuje v správe Mária Kardošová z právneho odboru a správy majetku.

Práce sú už v plnom prúde a mali by byť ukončené v polovici augusta. Slávnostné odhalenie fontány sa plánuje na Dni mesta.

„Predpokladaná hodnota zákazky v bez DPH je 8 100 eur,“ píše sa v dokumente.

Foto: ilustračné

Obrazom: Obnovenie fontány v Rožňave
16
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM