Peter Simon Správy

Okolie kaštieľa v Betliari zaplnili pestrofarebné kvety: Gróf obľuboval najmä exotiku, FOTO

Návštevníkov kaštieľa najviac zaujali pestrofarebné kvety a výrobky zručných remeselníkov.

Ilustračný obrázok k článku Okolie kaštieľa v Betliari zaplnili pestrofarebné kvety: Gróf obľuboval najmä exotiku, FOTO
32
Galéria

Vedenie múzea v Betliari si pre širokú verejnosť aj tento rok pripravilo podujatie, ktoré sa teší veľkej obľube. Prítomní si môžu počas soboty a nedele, 5. – 6. mája 2018 vychutnať kultúrny program, ale i lákadlo, ktorým je kvetinový a remeselnícky trh. Areál pred kaštieľom už v sobotu zaplnili stovky pestrofarebných kvetov, ktoré jednoznačne patria ku histórii sídla Andrássyovcov, ale i k prebúdzajúcej sa jarnej prírode.

Kvetiny ako súčasť okrasnej záhrady mali u Andrássyovcov veľkú tradíciu, návštevníci majú preto v týchto dňoch možnosť zakúpiť si v areáli kaštieľa rôzne druhy letničiek a remeselné výrobky.

„Týmto podujatím sa snažíme nadviazať na tradíciu, pretože aristokracia bola stále obklopená kvetmi, rastlinami aj exotikou a to je dôvod, prečo aj my v múzeu raz ročne organizujeme takýto kvetinový jarmok. Toto podujatie organizujeme už po štvrtýkrát stále na začiatku mája. Ako po minulé roky, tak aj tento, sme to spojili s remeselníckym jarmokom. Sú tu remeselníci z blízkeho aj ďalekého okolia a dokonca aj zahraničia. Okrem toho sme pripravili aj kultúrny program,“ povedala pre náš web Judita Krajčiová z múzea v Betliari.

Ako doplnil pre náš web riaditeľ múzea Július Barczi, toto podujatie má určite spojitosť aj s minulosťou. „Aj gróf Andrássy bol nadšencom kvetín, či drevín. Obľuboval najmä exotiku ako banánovníky, pomarančovníky, či palmy, keďže cestoval. Exteriér a interiér kaštieľa však zdobili aj ruže a pestrofarebné odrody orchideí,“ dodal Barczi.

V sobotu si návštevníci okrem kvetín a výrobkov mohli pozrieť aj divadelné predstavenie Ďurošík, v podaní mestského divadla Actores z Rožňavy, ktorému sa najviac potešili najmenší.

„V nedeľu bude pre návštevníkov vstup do kaštieľa bezplatný. Bezplatné vstupenky je možné si vyzdvihnúť v pokladni, pričom vstupy so sprievodcom budú organizované každých 30 minút s obmedzeným počtom 30 osôb v skupine. Prehliadky kaštieľa začínajú o 9:30 hod., posledný vstup bude o 17:30 hod. V tento deň nie je možné rezervovať si vstup do kaštieľa vopred. Pre milovníkov hudby z obdobia prvej polovice minulého storočia zahrá v nedeľu o 15:00 hod. rožňavská kapela Retro Music Band,“ uviedla Judita Krajčiová z múzea v Betliari.

Brány kaštieľa budú pre návštevníkov otvorené aj počas predĺženého víkendu, tj. v pondelok, 7.mája 2018, a 19. mája sa bude konať obľúbené podujatie s názvom Noc múzeí a galérii. „Naše múzeum bude v tento deň pre návštevníkov otvorené až do neskorých večerných hodín a pripravený bude taktiež zaujímavý sprievodný program,“ doplnila Krajčiová.

Obrazom: Okolie kaštieľa v Betliari zaplnili pestrofarebné kvety
32
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM