Peter Simon Správy

Odborník o víne z Gemera: Slová, ktoré potešia lokálpatriotov i fajnšmekerov!

To, že sa dá kvalitné víno vypestovať aj v našich končinách potvrdzuje fakt nedávnej prezentácie gemersko-turnianskeho regiónu. Nadšenec prezradil viac.

Ilustračný obrázok k článku Odborník o víne z Gemera: Slová, ktoré potešia lokálpatriotov i fajnšmekerov!
Foto: Jozef Peniaško / Zdroj: Dnes24.sk

Pred časom sme vám priniesli reportáž zo súťaže degustácie vín v Jablonove nad Turňou. Konal sa už 32. ročník stretnutia vinárov. Hodnotilo sa skoro 100 vzoriek s chuťou charakteristické pre túto oblasť. Odborník ale prezradil viac.

Podujatie s niekoľko ročnou tradíciou má svoje začiatky v dávnej minulosti. Pri zrode degustácií vína v Jablonove nad Turňou bol Štefan Ignác. Prakticky od skončenia vysokej školy pracoval vo vinohradníctve na Šľachtiteľskej stanici vinohradníckej a vinárstve v Orechovej. Po odchode do dôchodku sa s láskou venuje práci vo svojom vinohrade a dorába kvalitné odrodové vína vo svojej pivničke. Tiež je rytierom vína z Gemersko Turnianského rádu vín sv. Urbana a ako sme sa dopočuli, má byť prijatý za čestného člena do Európskeho rádu vinných rytierov.

Špecifická oblasť

„Oblasť je špecifická svojim klimatickými podmienkami a vápencovým podložím, na ktorom sa hrozno pestuje. Samozrejme ani nadmorská výška nie je zanedbateľná, dosahuje okolo 400 metrov nad morom. Kombinácia týchto podmienok dáva tu vypestovanému viniču jedinečnosť a špecifickosť, ktorú inde nie je možné dosiahnuť,“ uviedol malopestovateľ Štefan Ignác.

V obci pribudla drevená socha patróna vinárov

Na podujatí nechýbali rytieri z Európskeho rádu vínnych rytierov z Maďarska a Gemersko-turnianskeho vínného rádu sv. Urbana z Jablonova nad Turňou. „Počas sprievodnej akcie sme nevynechali posvätenie drevenej sochy sv. Urbana, patróna vinárov, vinohradníkov ale aj debnárov. Drevená socha je vysoká približne 2,5 metra a je postavená v miestnom parku pred obecným úradom. Vyhotovená je z dubovej guľatiny a dielo zhotovil rezbár z Moldavy nad Bodvou,“ dodal na záver starosta obce Jablonov nad Turňou, Slavomír Zubriczky.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM