Peter Simon Správy

Od nežnej ubehlo 30 rokov: Priebeh udalostí v Rožňave

Námestie bolo zaplnené stovkami ľudí. V uliciach Rožňavy štrngali kľúče. Priblížme si sled udalostí.

Ilustračný obrázok k článku Od nežnej ubehlo 30 rokov: Priebeh udalostí v Rožňave
Zdroj: youtube

V nedeľu, 17. novembra, si pripomíname Deň boja za slobodu a demokraciu. Od roku 2001 je tento deň štátnym sviatkom Slovenskej republiky. Ten sa viaže k spomienke na študentskú demonštráciu v Prahe roku 1989 pri príležitosti Medzinárodného dňa študentstva, ktorá predznamenala začiatok nežnej revolúcie. Takto prebiehala v našom meste.

Dňa 21. novembra 1989 sa na Okresnom výbore strany KSS v Rožňave uskutočnilo mimoriadne zasadanie, rozšírené o predstaviteľov Revolučného odborového hnutia (ROH) a ďalších členských organizácií združených politického, hospodárskeho a spoločenského života okresu, ktoré sa zaoberalo udalosťami nežnej revolúcie v Rožňave.

V správe, ktorú vydali sa okrem iného odsúdilo počínanie tých jednotlivcov a skupín z radov občanov, umeleckých zväzov a vysokých škôl v republike, ktorí svojim počínaním narušujú pokojný proces prestavby a demokratizácie v našej vlasti.

„Ich vystúpenia, podporované antikomunistickými centrami Západu sú namierené proti záujmom našej robotníckej triedy, družstevného roľníctva, pracujúcej inteligencie a mládeže. Preto žiadame, aby proti takýmto organizátorom bolo primerane zakročené! Žiadame ÚV KSČ, KSS, Vlády ČSSR, ČSR a SSR za žiadnych okolností nepripustiť ústup od zámerov, ktoré vytýčila naša strana a vyjadrujeme plnú podporu nastúpenému procesu prestavby spoločnosti vedenému KSČ na platforme a socialistickej demokracie,“ uviedlo sa v žiadosti, ktorú v tej dobe uverejnil zdroj Zora Gemera.

Občania vyjadrili svoj postoj na Námestí baníkov

Námestie Baníkov v Rožňave sa takto pred viac ako štvrťstoročím zaplnilo niekoľko tisícovým davom študentov, pracujúcich z rožňavských závodov, inštitúcií a obyvateľov mesta. Všetci sa ku generálnemu štrajku, ktorým chceli demonštrovať svoj postoj k vtedajším udalostiam. „Demonštrácia nebola nikým organizovaná, bola spontánna. Tak isto spontánne boli i vystúpenia rečníkov. Hovorili často za seba, ale mnohých vyslal kolektív či organizácia. Keďže diskutujúcich pomaly pribudlo, niektorí pracovníci OV SZM v Rožňave sa snažili zabrániť chaosu a ustriehnuť, aby sa každý rečník dostal k slovu,“ uvádzajú staré dokumenty na stránke mesta.

Vyhlásenie študentov

S podobným stanoviskom sa pripojili aj niektorí pracovníci. Medzi nimi napríklad aj zamestnanci Pozemných stavieb, závodu Rožňava a komunálnych služieb. Potom k zhromaždeniu prehovorili traja vysokoškoláci z Bratislavy. Oboznámili zúčastnených s vyhlásením študentov slovenských vysokých škôl a s vyhlásením vysokoškolákov ku stredoškolákom. Podobné požiadavky vyjadril i zástupca robotníkov z Geologického prieskumu v Rožňave a medzi a niektorí baníci železorudných baní.

K diskutujúcim sa pripojili ďalej zástupcovia JRD Zlatý Klas z Dlhej Vsi, ktorí vyjadrili podporu s požiadavkami Občianskeho fóra a študentov. Okrem iného žiadali pravdivé informácie prostredníctvom masovokomunikačných prostriedkov a prehodnotiť ešte raz roky 1968/69, informovať o tom občanov, skoncovať s nezákonným obohacovaním sa a s byrokraciou. „Pracovníci Vápenky Gombasek, komunisti aj nestraníci ostávajú na pozíciách socializmu, ale bez deformácií. Podporujú požiadavky Občianskeho fóra. Svoje postoje vyjadrili účasťou na generálnom štrajku ale i na pracoviskách zabezpečením výrobných úloh v nepretržitej prevádzke,“ uvádzajú staré dokumenty na stránke nášho mesta.

Na záver pokojnej demonštrácie, ktorou obyvatelia, pracujúci a študenti Rožňavy podporili dvojhodinový generálny štrajk zaspievali hymnu a o 14:00 hod. opustili námestie Baníkov a pobrali sa na pracoviská.

Foto: ilustračné

Zdroj: Mesto Rožňava

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM