Peter Simon Správy

Ocenili významné osobnosti kraja: Pocta aj pre rožňavské divadlo Actores

Najvyššie verejné ocenenia Košického samosprávneho kraja získalo 18 osobností a 2 kolektívy.

Ilustračný obrázok k článku Ocenili významné osobnosti kraja: Pocta aj pre rožňavské divadlo Actores
Zdroj: KSK

Cena Košického samosprávneho kraja (KSK) na tento rok patrí dirigentovi Ondrejovi Lenárdovi či osobnosti Novembra 1989 z Košického kraja Františkovi Javorskému, in memoriam. Nositeľmi ceny, ktoré udeľuje krajské zastupiteľstvo, sa stali aj zakladateľka speváckeho zboru Chorus Comenianus Alena Csajková a dirigentka speváckeho zboru Pro Musica a zakladateľka speváckeho zboru Magnólia Viera Džoganová. Ceny odovzdal na sobotňajšej (14. 12.) slávnosti v košickom Štátnom divadle (ŠD) predseda KSK Rastislav Trnka.

Spomedzi kolektívov získalo cenu Mestské divadlo Actores v Rožňave, ktoré aktuálne oslavuje 25. výročie založenia, za zviditeľňovanie a úspešnú propagáciu Košického kraja, Slovenskej republiky a za zvyšovanie umeleckého povedomia všetkých vekových generácií.

Toto verejné ocenenie udeľuje Zastupiteľstvo KSK raz ročne za osobitný prínos pre rozvoj kraja, činy statočnosti, ľudskosti a hrdinstva, a vynikajúce tvorivé činy a výsledky dosiahnuté v rôznych oblastiach.

Ďalšie ocenenie – Cenu predsedu KSK – udelil Trnka piatim osobnostiam. Sú nimi zakladateľ a manažér organizácie Úsmev ako dar Radoslav Dráb, primárka oddelenia detskej onkológie a hematológie Detskej fakultnej nemocnice (DFN) Košice Natália Galóová, hokejista Ladislav Nagy, spevák Peter Pačut a osobnosť Novembra 1989 Marcel Strýko, in memoriam.

Prvýkrát bola udelená „Čestná cena predsedu KSK“, v minulosti to bola plaketa predsedu kraja. Prevzali si ju vychovávateľka Irma Horváthová, moderátorka Jana Hospodárová, filantropka Miroslava Hunčíková, učiteľka a výtvarníčka Noémi Ráczová, kardiológ Georg Sabin, choreograf Ondrej Šoth, moderátorka a herečka Alžbeta Šebová Štrkulová, vedec Vladimír Zeleňák, manažérka Zuzana Želinská a hudobná skupina The Backwards.

„Máme to šťastie, že tu žije množstvo ľudí, ktorí podávajú vynikajúce výkony, dosahujú skvelé výsledky a mimoriadne sa zaslúžili o rozvoj spoločnosti. Chcem, aby sa o nich hovorilo a písalo. Nech všetci vedia, že v Košickom kraji máme výnimočné osobnosti,“ uviedol na galavečere Trnka. Pripomenul aj odkaz Nežnej revolúcie a odvahu tých, ktorí sa pred 30 rokov stali lídrami demonštrácií a štrajkov a spoločnosť pohli vpred.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Rožňavy a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM