Peter Simon Rôzne

Očakávaný májový tranzit planéty Merkúr: Prednáška pre verejnosť na rožňavskej hvezdárni

Prechody planét či iných nebeských telies popred disk Slnka sú v prípade dobrého počasia ľahko dostupným a vďačným cieľom laických aj odborných astronomických pozorovaní. Ak je aktérom prechodu Mesiac, hovoríme o zatmení Slnka, ak vzdialenejšia planéta, či umelá družica, potom sa jedná o tranzit.

Ilustračný obrázok k článku Očakávaný májový tranzit planéty Merkúr: Prednáška pre verejnosť na rožňavskej hvezdárni
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Ako informoval Juraj Lörinčík z Gemerského osvetového strediska z úseku astronómie, očakávaný májový tranzit planéty Merkúr bude kľúčovou, ale nie jedinou témou prednášky pre verejnosť pripravovanej na rožňavskej hvezdárni. „Jej cieľom, okrem blížiacej sa zriedkavej planetárnej konštelácie, bude prehľad aktuálneho stavu základného výskumu v prírodných vedách so zameraním na blízky aj vzdialený vesmír,“ hovorí Lörinčík.

Stane sa tak prostredníctvom tém, ktoré sa vždy dobre počúvajú a z ktorých mnohé vyrástli z detských snov a z hláv konštruktérov až do dnešnej kozmonautickej reality. „Prednáška v sále rožňavskej hvezdárne sa uskutoční v piatok 15. apríla 2016 so začiatkom o 19. hodine. Po prednáške, v prípade priaznivého počasia, bude možnosť zúčastniť sa astronomického pozorovania Mesiaca, planéty Jupiter a prehliadky súhvezdí zimnej a jarnej oblohy z kupoly hvezdárne,“ dodal na záver Juraj Lörinčík.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM