Peter Simon Kultúra

Obrazom: Vystúpenie Lehoťanky pod platanom

V átriu Domu tradičnej kultúry Gemera v Rožňave sa konal ďalší Folklórny večer pod platanom s folklórnou skupinou Lehoťanka z Čiernej Lehoty.

Ilustračný obrázok k článku Obrazom: Vystúpenie Lehoťanky pod platanom
Zdroj: Dnes24.sk

Podujatie začalo v stredu 16. septembra 2015 v podvečerných hodinách v átriu Domu tradičnej kultúry Gemera v Rožňave.

Ako informovala Mária Ferenczová z Gemerského osvetového strediska v našom meste, v úvode zazneli krásne ťahavé melódie lehotských piesní, ktoré odzrkadľovali neľahký život predkov v tejto časti nášho okresu.

Dana Lacková, moderátorka večera, priblížila účastníkom bohatú históriu obce, folklórnej skupiny, ľudový odev a výnimočné zvyky, ktoré sa vďaka členkám tohto malého kolektívu zachovali aspoň v scénickej podobe. „Ženy z Lehoťanky sú veľmi aktívne a prijmú každú výzvu. Medzi prvými sa zapojili do projektu „U nás taká obyčaj“ a predstavili skupinu i obec zaujímavým programom a lehotskými špecialitami. Skupina aj napriek tomu, že patrí medzi kolektívy s menším počtom členov a má slabšie zastúpenú mužskú zložku, zvládne takmer každú tému. Vlastnou výskumnou činnosťou jej členky získali nesmierne vzácne piesne, informácie o zvykoch, odeve a jeho súčastiach i tradičnej lehotskej kuchyni a z nich čerpajú námety pre svoju ďalšiu činnosť,“ uviedla Mária Ferenczová z Gemerského osvetového strediska v Rožňave.

Lehoťanka priniesla krásne spomienky na zvyky, piesne, tance a tradičné jedlá, ktoré sa v tejto malej dedinke pod Kohútom stáročia uchovávali. Prítomní diváci ocenili jej vystúpenie i pestrú ponuku koláčov a zaujímavé jedlo, lokše s bryndzou, ktoré sú typické pre Čiernu Lehotu. Atmosféra večera bola príjemná a dobrá nálada vytrvala do večerných hodín.

Foto: GOS

Lehoťanka pod platanom v obrazoch
12
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM