Peter Simon Správy

OBRAZOM: V Jablonove oslavovali ovocie. Hádajte aké

Čaro jesenného vidieka, postavenie jurty, ukážky tradičného bojového umenia, Husárske kúsky, ale aj kvalitné jedlo a príjemná zábava. Toto a ešte veľa iného čakalo v návštevníkov Slivkového festivalu v Jablonove nad Turňou.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: V Jablonove oslavovali ovocie. Hádajte aké
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Tradičný festival vyberania desiatkov organizuje občianske združenie Alma centrum obnovy a ochrany ľudovej architektúry a tradícií Gemera. Na akcii okrem pekného prostredia sýpky návštevníkov čakal bohatý kultúrny program. Všade rozvoniavali gastronomické lahôdky, chlieb z piecky, čerstvo uvarený džem či gágoríky. Pre deti organizátori prichystali drevené atrakcie ako napríklad kolotoč, ktorý si počas celého dňa ani nestihol vydýchnuť. Niekoľko stoviek ľudí do Jablonova zavítalo z okolia ale aj neďalekého Maďarska.

Ako prezradila organizátorka podujatia pani Silvia Pápaiová, táto udalosť, ktorá sa konala už od dávnej minulosti, je oslava ukončenia jesenných prác. „Hlavne dneska sme oslavovali slivku, síce toho roku sme slivky nemali, ale predsa každý rok v tomto čase sme zvykli variť slivkový lekvár a nechceme, aby zanikla táto tradícia, takže aj tento festival sme venovali slivke,“ doplnila Pápaiová.

Sochy z dreva a nová kniha

Návštevníci festivalu mali možnosť obdivovať drevené sochy, ktoré boli vystavené. Ich počet je 19 a každá jedna socha predstavuje jeden daný príbeh. Na sochách pracovalo sedem sochárov, ktorí ich vyrobili za deväť dní. Ako prezradila organizátorka, tieto sochy budú umiestnené v jednotlivých obciach v Slovenskom krase. „Dneska sme krstili aj knihu Na prahu Gemera. Táto knižka je venovaná obciam Hrušov, Silická Jablonica, Hrhov a Jablonov nad Turňou. Navštívili sme najstarších ľudí v týchto obciach, pozbierali sme od nich vzácne príbehy alebo legendy, ktoré sme spracovali do tejto knihy,“ povedala na záver Silvia Pápaiová.

Viac sa dozviete vo videoreportáži, ktorú sme pripravili.

Festival vyberania desiatkov z úrody
1
Galéria
Festival vyberania desiatkov z úrody
15
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM