Peter Simon Správy

Obrazom: Sochu Psyché v plnej kráse vrátili na pôvodné miesto

Prvomájový deň sa pred kaštieľom v Betliari niesol vo veľkom štýle. Po dlhšej odmlke majú návštevníci možnosť vidieť zreštaurovanú sochu Psyché. Nechýba ani spustená fontána.

Ilustračný obrázok k článku Obrazom: Sochu Psyché v plnej kráse vrátili na pôvodné miesto
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

V betliarskom múzeu sa v piatok konal majáles. Pri príležitosti vrátenia obľúbenej sochy Psyché na pôvodné miesto zazneli nestarnúce piesne 20. storočia a spustili aj fontánu.

Príjemné jarné počasie v piatok prilákalo do areálu betliarského múzea desiatky návštevníkov nielen z nášho okresu. Krása našej histórie zaujala aj turistov z Maďarska, či Českej Republiky. Socha, ktorá zrejme od svojho osadenia v 80-tých rokoch 19. storočia prvýkrát opustila svoje miesto, prešla zložitým procesom čistenia od nánosov farieb, rias a korózie, ktorá plastiku takmer úplne rozožrala, sa vrátila na svoje pôvodné miesto.

„Materiál sochy bol podrobený dôklanej laboratórnej analýze, na základe ktorej bol navrhnutý postup pri jej konzervovaní a následnej povrchovej úprave,“ uviedla Judita Krajčiová, kultúrno-propagačná manažérka Múzea Betliar.

Ako ďalej prezradila, vo fontáne museli špeciálne upraviť aj vodu, ktorá na sochu padá.

Na začiatok sa prítomným prihovoril riaditeľ múzea Július Barczi, ktorý návštevníkom prezradil informácie ohľadom reštaurovania sochy.Následne sa predviedli hudobníci Ivan Nemčok a na klavíri sprevádzal Árpi Farkas, ktorí zahrali nestarnúce piesne 20. storočia. „Prvý májový deň nám spríjemnil šum vody vo fontáne, ktorú sme slávnostne spustili a tiež príjemné nostalgické melódie minulého storočia,“ dodala na záver Krajčiová.

Pozrite si fotky v našej galérii ;)

Socha Psyché je späť: Pred kaštieľom spustili fontánu
22
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM