Peter Simon Rôzne

OBRAZOM: Rožňavskú športovú halu ovládli kroje a tradície

Bohatý program, pestré kroje, ľudová veselica a príjemná atmosféra. Zakončenie tohtoročného festivalu Rok na Gemeri si prišlo pozrieť množstvo ľudí.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Rožňavskú športovú halu ovládli kroje a tradície
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Tohtoročný jubilejný 20. ročník slávností zvykov a obyčají sa konal netradične v meste Rožňava. Po dlhých desiatkach rokov sa podujatie presunulo z dedinky Slavošovce priamo do centra Rožňavy. Po bohatom kultúrnom programe sa v sobotu uskutočnil v športovej hale slávnostný galavečer.

Zaplnená športová hala

Organizátori jubilejného ročníka zvolili krok, ktorý sa napokon osvedčil. Celé podujatie presunuli priamo do centra mesta, radnice, galérie a napokon podujatie vyvrcholilo v športovej hale, ktorá bola úplne zaplnená. " Rozmýšľali sme, ako podujatie inovovať a tak vznikla táto myšlienka presunúť sa do mesta a priestorov športovej haly v Rožňave. Festival každým rokom narastá a taktiež aj počet účinkujúcich a tak sme sa teda rozhodli, že toho roku, keďže je to výročie, tak sme to presunuli sem, dá sa povedať do megalomansky veľkej sály," prezradila organizátorka Mária Hlaváčová.

Účinkujúci aj z Budapešti

Tento rok sa na pódiu v športovej hale vystriedalo pätnásť kolektívov z celého regiónu Gemera. No divákom sa predviedol aj kolektív z Lučenca, Rimavskej Soboty a dedinky Vidiná. „Takou topkou dnešného večera je zahraničný hosť z Budapešti. Je to slovenský súbor, Slováci žijúci v Maďarsku, folklórny súbor Lipa,“ hovorí Hlaváčová.

Ako ďalej prezradila, toto jubilejné výročie ukončili tanečným domom, kde sa každý mohol priučiť tanečné prvky z obce Sirk a napokon sa konala ľudová veselica. Podľa slov organizátora, jubilejný 20. ročník slávností ľudových zvykov a obyčají svojím pestrým programom ponúkol všetkým divákom a zúčastneným unikátny kultúrny zážitok.

Náš portál samozrejme nechýbal na tomto podujatí a pripravili sme vám videoreportáž, kde nájdete viac slov organizátorky na zaujímavé otázky, ale aj vyjadrenia účinkujúcich. Želáme príjemné sledovanie.

Foto: Koska

Galavečer Rok na Gemeri
1
Galéria
Galavečer Rok na Gemeri
30
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM