Peter Simon Kultúra

OBRAZOM: Pripomenuli si dávne zvyky, nechýbali ani tradičné dobroty

Gemerské osvetové stredisko v Rožňave v stredu 18. novembra opäť otvorilo svoje brány. Pripravilo ďalší zaujímavý folklórny večer priaznivcom tradičnej ľudovej kultúry.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Pripomenuli si dávne zvyky, nechýbali ani tradičné dobroty
Zdroj: Dnes24.sk

Dni sviatočné striedajú dni všedné a tie boli v minulosti zamerané na prácu v gazdovstvách či na poliach. Jeseň bola obdobím príprav na zimu, v rodinách sa chystali na uskladňovanie potravín, zabíjačky a ďalšie. Jednou zo zaujímavých tém z pracovných zvykov bolo aj tlačenie kapusty.

Aké tradície pri tejto činnosti v minulosti zachovávali v Pači, návštevníkom predstavila folklórna skupina Bučina. Zaujímavé hovorené slovo v pačanskom nárečí doplnené piesňami a mladou dievkou v sude spestrili celý dej „toptaňa kapusti do bočki“. Keď bola kapusta v sude, gazdiná s gazdom svojich pomocníkov ponúkali kapustnicou, ešte zo starej kyslej kapusty a kapustovými pagáčmi už z tej novej.

„Sme veľmi radi, že divákov akcia zaujala, dá sa povedať, aj obyčajná téma a využili príležitosť zoznámiť sa s ďalšou tradíciou, ojedinelým nárečím v našom okrese a ochutnať pačanské kapustové špeciality,“ prezradila Mária Ferenczová z Gemerského osvetového strediska v Rožňave.

Fotky z tejto akcie nájdete v našej galérii.

Foto: GOS

Obrazom: U nás taká obyčaj
18
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM