Peter Simon Správy

Obnova sa dostala do finálnej fázy: Budova dostala nový šat, FOTO

Práce na budove novej a modernej expozície baníctva a hutníctva Gemera napredujú každým dňom. Obnova trvala niekoľko mesiacov. Okrem nových vymožeností pribudla aj prístavba. Tá má u niektorých občanov nášho mesta negatívny ohlas.

Ilustračný obrázok k článku Obnova sa dostala do finálnej fázy: Budova dostala nový šat, FOTO
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Ako pre náš spravodajský portál uviedol riaditeľ baníckeho múzea v Rožňave Pavol Lackanič, práce sa realizovali v zmysle Zmluvy o dielo medzi investorom a zhotoviteľom. „Investorom projektu je Košický samosprávny kraj, ktorý získal nenávratný finančný príspevok z Regionálneho operačného programu (ROP) z prioritnej osi 3, ktorá je zacielená na posilnenie kultúrneho potenciálu regiónov. Rozpočet na stavebné práce po verejnom obstarávaní je 945 208 eur,“ spresňuje Lackanič.

Dokončenie sa blíži

Projekt „Zážitkové centrum SENTINEL v Rožňave“ sa v posledných dňoch dočkal finálnej fázy stavebných a rekonštrukčných prác – reštaurovania fasády, ktoré bolo realizované pod vedením certifikovaného reštaurátora, tieto práce boli nutne viazané na teplé jarné počasie. „Ešte predtým sa historická budova Expozície baníctva a hutníctva Gemera aj s modernou prístavbou dočkala svojej kolaudácie. Súčasťou rekonštrukcie bolo aj vybudovanie nových expozičných priestorov, ktoré umožnia rozšírenie a skvalitnenie podmienok expozičnej a výstavnej činnosti múzea. Funkčné zjednotenie areálu je realizované prostredníctvom terénnych úprav, úpravy zelene, výsadby stromov a kríkov,“ spresňuje Jaroslava Neubauerová a dodáva, že všetky práce v rámci projektu sa uskutočňujú podľa plánovaného harmonogramu prác.

„V následnej fáze sa v druhej polovici roka plánuje realizácia diorám a súbežne s tým aj postupné budovanie samotnej expozície. Veríme, že výsledkom bude pútavá expozícia, ktorá osloví širokú laickú aj odbornú verejnosť,“ hovorí Neubauerová.

Nová a moderná expozícia

Po dokončení prác bude čakať návštevníkov nová a moderná expozícia baníctva a hutníctva Gemera, ktorá bude zahŕňať okrem netradičnej prezentácie cenných zbierok Baníckeho múzea aj viacero interaktívnych a audiovizuálnych prvkov. „Nebude chýbať prezentácia parných vozidiel z fondov múzea: tretí najstarší parný valec na svete (z roku 1883) a nákladné parné auto Škoda Sentinel, podľa ktorého dostal celý projekt názov Zážitkové centrum Sentinel v Rožňave, ktoré už zaujali dôstojné miesto v otvorenej galérii v prístavbe historickej budovy. Súčasťou bude aj prednášková miestnosť,“ uviedol riaditeľ.

Prístavba sa nie každému pozdáva

Budova počas rekonštrukcie dostala aj novú prístavbu. Tá sa niektorým občanom nášho mesta nepozdáva a vyvoláva negatívny ohlas. Podľa ich slov by mala ostať budova v pôvodnom stave bez takéhoto zásahu. „Všetky stavebné a rekonštrukčné práce prebehli v súlade so stavebným povolením, projektom a v úzkej komunikácii s Krajským pamiatkovým úradom. Múzeum vo všeobecnosti samozrejme uchováva zbierky dokumentujúce históriu, ale zároveň sa snaží prispôsobiť aj moderným trendom a výzvam. Aj pri rekonštrukcii a rozšírení expozície do nového šatu sa bude postupovať spojením starého s novým. Aj tento kontrast môže byť motivujúcim prvkom predovšetkým pre mladých návštevníkov, ktorí práve v novej časti budú mať k dispozícii modernú interaktívnu techniku, prednáškovú a počítačovú miestnosť,“ povedal riaditeľ k novej prístavbe.

Obrazom: Budova múzea dostala nový šat
26
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM