Tlačové správy

O využití telematiky vo vašom firemnom vozovom parku

Pokiaľ je logistika nevyhnutnou súčasťou vášho podnikania a za týmto účelom prevádzkujete vlastný vozový park, v dnešnej dobe by pre vás malo byť samozrejmosťou využitie telematiky. Tá má totiž pre firemné vozové parky veľký prínos.

Ilustračný obrázok k článku O využití telematiky vo vašom firemnom vozovom parku
Zdroj: Eurowag

Čo všetko je súčasťou telematiky?

Telematika je systém, ktorý umožňuje v reálnom čase sledovať podrobné údaje o vozidle. Okrem aktuálnej polohy môže systém sledovať aj rýchlosť vozidla, aktuálnu spotrebu paliva, či technický stav vozidla. Pri chladiarenských vozidlách je napríklad možné tiež sledovať teplotu v nákladnom priestore, včas odhaliť poruchu a predísť tak znehodnoteniu prepravovaného tovaru.

Na čo by ale boli dáta, ak by s nimi nikto nepracoval? Súčasťou fleet manažmentu je teda softvér, v ktorom je možné dáta v reálnom čase spracovávať a robiť na ich základe dôležité rozhodnutia. Dispečer tak môže v prípade potreby komunikovať s vodičom vozidla a zmeniť operatívne naplánovanú trasu – napríklad kvôli náhlej zmene dopravnej situácie, prípadne odporučiť skoršiu zastávku na dotankovanie pohonných hmôt a kontrolu vozidla.

Telematika vedie k úsporám

Nasadenie telematiky vedie k prevádzkovým úsporám a k zvýšeniu efektivity v logistike. Vďaka včasnej reakcii na dopravnú situáciu, technickú poruchu, ale aj vďaka efektívnejšiemu plánovaniu dochádza k menšiemu množstvu nečakaných komplikácií.

Tematika má vplyv aj na zmenu správania sa vodičov. Vodič vozidla, ktorý vie, že jeho správanie je monitorované, má prirodzenú tendenciu správať sa k vozidlu šetrne – šetriť palivo, vyhýbať sa rizikovým situáciám a sústrediť sa na plynulosť a bezpečnosť jazdy.

Zabudnúť nesmieme ani na efektívnejšie plánovanie trasy a zastávok. Dispečer môže presne plánovať trasu vrátane konkrétnych miest vhodných na doplnenie paliva. Vďaka tomu vodič nezvolí miesto s neúmerne vysokou cenou pohonných hmôt a ďalších služieb na pumpe. V kombinácii s výhodnou palivovou kartou Eurowag má firma výdavky pod absolútnou kontrolou.

Telematika je vhodná aj pre menšie vozové parky

Telematika rozhodne nie je určená len pre veľké vozové parky. Svoje uplatnenie nájde fleet manažment aj v malej firme obsahujúcej iba niekoľko jednotiek vozidiel. Okrem už spomínaných benefitov znižuje telematika riziko odcudzenia vozidla či paliva, resp. zvyšuje šancu na rýchle nájdenie vozidla, ktoré bolo odcudzené. Potom sa telematika vyplatí aj v prípade jedného jediného firemného vozidla.

Vďaka pokročilej automatizácii môže telematika pomôcť s aj výpočtom náhrad vodičov, čo znižuje náklady na ďalšiu súvisiacu administratívu.

Telematika a elektrifikácia

Akú má telematika budúcnosť v spojení s elektrifikáciou automobilového priemyslu? Bude dávať čoraz väčší zmysel. Jedným z dôvodov elektrifikácie je tlak na úspory a šetrnosť k životnému prostrediu. A telematika vďaka zefektívneniu prevádzky k týmto cieľom jednoznačne prispieva.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: Eurowag
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM