Webnoviny - Rôzne

O cenách energií sa dozvieme až v stredu

Domácnosti by sa mali dozvedieť budúcoročné ceny energií v stredu.

Ako agentúru SITA informoval hovorca Úradu pre reguláciu sieťových odvetví SR (ÚRSO) Miroslav Lupták, v stredu popoludní plánuje úrad zverejniť koľko v budúcom roku zaplatia domácnosti za elektrickú energiu, zemným plyn, teplo, či za vodné a stočné.

Domácnosti by sa podľa vyjadrení šéfa regulačného úradu Jozefa Holjenčíka nemali obávať budúcoročných cien energií. Ako pred časom pre agentúru SITA uviedol, ceny elektrickej energie, zemného plynu, či tepla by sa v budúcom roku nemali výrazne meniť. „Môžem všetkých obyvateľov Slovenska ubezpečiť, že k výrazným cenovým výkyvom určite nedôjde. Nepredpokladáme výrazne zmeny koncových cien, či už v segmente elektriny, zemného plynu alebo tepla,“ povedal v polovici októbra Holjenčík.

Budúcoročné ceny elektrickej energie pre domácnosti podľa spoločností dodávajúce elektrinu koncovým zákazníkom negatívne ovplyvní povinný výkup tzv. zelenej elektriny. Naopak, pozitívne ovplyvní konečnú cenu elektriny veľkoobchodná cena elektriny, ktorú spoločnosti nakupovali od výrobcov. „Viem povedať len toľko, že návrh z našej strany je v komodite (tvorí zhruba 46 % z celkovej ceny elektriny – poz. red.) v porovnaní s týmto rokom priaznivý. Ako veľmi, je teraz v rukách regulačného úradu,“ uviedol začiatkom novembra na margo budúcoročných cien pre agentúru SITA hovorca Západoslovenskej energetiky, a.s. Ján Orlovský.

Zvýšenie o 5 až 7% „Vzhľadom na to, že sa veľkoobchodné ceny na trhu s elektrinou na rok 2011 výrazne nemenili, neočakáva sa ani žiadny výrazný pohyb vo výške samotných taríf za dodávku,“ dodala hovorkyňa Stredoslovenskej energetiky Anna Žatková. Západoslovenskí energetici už naznačili, že očakávajú zvýšenie cien za distribúciu elektrickej energie, ktorá tvorí zhruba 32-percentný podiel z celkovej konečnej ceny elektriny, ktorú platia odberatelia. Tá by sa mala podľa návrhu Západoslovenskej energetiky medziročne zvýšiť o 5 až 7 %. “Zvýšenie distribučného poplatku vďaka zvýšenému podielu drahej zelenej energie bude nevyhnutnosťou, ktorú distribučné spoločnosti prenesú ako vykonávatelia rozhodnutia o povinnom výkupe zelenej energie do distribučnej platby," vysvetlil Orlovský. Energetici zo stredného Slovenska taktiež evidujú od jesene minulého roka výrazný nárast žiadostí o pripojenie obnoviteľných zdrojov energií, hlavne v oblasti fotovoltických zdrojov. "To bude mať dopad na systémové náklady a následne aj na koncové ceny pre budúci rok,“ doplnila Žatková.

Domácnostiam sa ceny menili na začiatku roka Ceny zemného plynu určí regulačný úrad sám. Cenový návrh Slovenského plynárenského priemyslu, a.s. (SPP) totiž úrad minulý týždeň zamietol. Plynári požadovali úrad schválenie nárastu ceny plynu pre domácnosti od nového roka o 13,4 %. Slovenský plynárensky priemysel taktiež požadoval aj zvýšenie ceny plynu určeného na výrobu tepla pre domácnosti o 14 %. Regulačný úrad zamietol cenové návrhy plynárov kvôli tomu, že neboli schválené valným zhromaždením ako aj kvôli tomu, že návrhy boli neakceptovateľný z vecného hľadiska. Cena plynu pre domácnosti by sa však od nového roka predsa len mali zvyšovať. Holjenčík pre Hospodárske noviny uviedol, že nárast ceny plynu pre domácnosti však nebude dvojciferný.

Budúcoročné ceny tepla pre väčšinu domácnosti by mali podľa teplárov v budúcom roku vzrásť v priemere o 6 až 8 %. Ako uviedol koncom októbra predseda Slovenského zväzu výrobcov tepla Miroslav Obšivaný, toto zvýšenie ceny tepla spôsobí najmä nárast ceny plynu určeného na výrobu tepla. Výrobcovia tepla predpokladajú, že cena plynu určeného na výrobu tepla vzrastie v budúcom roku o zhruba 10 %. Na ceny tepla budú mať vplyv podľa teplárov aj znížené objednávky tepla na budúci rok. Podľa Obšivaného nárast ceny tepla by sa nemusel týkať domácnosti, ktoré odoberajú teplo vyrobené prostredníctvom biomasy. Na Slovensku však tvoria teplárne používajúce biomasu zhruba len 2 percentá z celkového množstva výrobcov tepla.

Domácnostiam sa menili ceny energií na začiatku tohto roka. Cena za dodávku elektrickej energie klesla pre domácnosti od začiatku tohto roka v priemere o 2,87 % a cena zemného plynu v priemere o 5,13 %. Cena za teplo tiež v priemere klesla o 4 %.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM