Peter Simon Správy

Nový rebríček slovenských základiek: Ako obišli tie rožňavské?

Najnovšie rebríčky základných škôl na Slovensku ukázali aj to, ako sú na tom tie naše. Pozrite si rožňavské základky v konkrétnych číslach.

Ilustračný obrázok k článku Nový rebríček slovenských základiek: Ako obišli tie rožňavské?
Zdroj: TASR

Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) zverejnil aktualizované rebríčky základných a stredných škôl na Slovensku.

V rámci aktualizácie doplnil INEKO najnovšie údaje o uplatnení absolventov SŠ, mimoriadnych výsledkoch žiakov, pridanej hodnote (PH) v slovenskom jazyku, výsledkoch štátnej školskej inšpekcie na školách, počtoch učiteľov a žiakov vrátane informácie o počte žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia a informácie, do akej miery učitelia využívajú informačné technológie, podieli absolventov SŠ prijatých na štúdium na vysokých školách na území SR, finančných zdrojoch škôl v prepočte na jedného žiaka a zapojení škôl do vzdelávacieho programu Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu (DofE). My sme sa pozreli na to, ako po novom skončili základky z našich končín.

Prvenstvo putuje do Košíc

Po aktualizácii rebríčkov obhájila medzi ZŠ na celoslovenskej úrovni vedúcu pozíciu Základná škola na Krosnianskej 4 v Košiciach. Nasleduje Základná škola T. J. Moussona 4, Michalovce a na tretej pozícii eviduje INEKO dvojicu škôl so zhodným hodnotením – ZŠ na ul. Slov. partizánov v Považskej Bystrici a ZŠ Kollárova 2, Svätý Jur.

V rámci Banskobystrického kraja skončila na prvom mieste ZŠ SSV Skuteckého 8 v Banskej Bystrici, ktorá bola tiež piatou v celoslovenskom rebríčku. Druhé miesto za kraj patrí ZŠ Petra Jilemnického 2 vo Zvolene, ktorá sa tiež vmestila do celoslovenskej desiatky. Treťou je ZŠ Ďumbierska 17 v Banskej Bystrici.

Rožňavské základky

Základné školy z Rožňavy sa do najlepšej desiatky celoslovenskom merítku nedostali, pozreli sme sa teda na ich umiestnenie v rámci kraja.

Z rebríčka základiek v Košickom kraji má Rožňava najlepšie umiestneného zástupcu na 36. priečke, a to Základná škola, Zakarpatská 12 , ktorá dostala od INEKO celkovú známku 6,3. O niečo nižšie, na 62. mieste, skončila Základná škola na ulici pionierov 1, Rožňava, medzi Rožňavčanmi známa ako pionierka, so známkou 4,9. Základná škola Zlatá 2 obsadila 82. miesto rebríčka so známkou 3,4.

Do hodnotenia neboli zaradené školy s malým počtom žiakov, školy, ktoré majú aspoň 20 externých žiakov alebo aspoň 20 % externých žiakov a školy, ktoré majú aspoň 20 žiakov alebo aspoň 20 % žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia.

Upozornenie: Rebríčky škôl komplexne nehodnotia kvalitu školy, ale informujú o výsledkoch žiakov. Výsledky vstupujúce do rebríčkov nezohľadňujú rozdiely medzi žiakmi jednotlivých škôl spôsobené inými faktormi, než je vzdelávací proces (napríklad rozdiely v sociálnom zázemí), nepokrývajú celý obsah vzdelávania a nemerajú ani pridanú hodnotu školy, čiže to, aké zručnosti a vedomosti škola v danom období odovzdala svojim žiakom. Rebríčky tak nemusia plne vypovedať o kvalite školy, môžu však byť užitočným pomocným ukazovateľom pri výbere školy a najmä by mali pritiahnuť záujem verejnosti k diskusiám o kvalite škôl.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM