Peter Simon Správy

NOVINKA v rožňavskej nemocnici: Viete čo je denzitometria?

V rožňavskej nemocnici sa otvorilo nové špecializované pracovisko.

Ilustračný obrázok k článku NOVINKA v rožňavskej nemocnici: Viete čo je denzitometria?
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Začiatkom septembra otvorila Nemocnica s poliklinikou sv. Barbory Rožňava, a. s. denzitometrické pracovisko, na ktorom sa meria hustota kostnej hmoty. Kostná denzitometria je najčastejšou metódou, ako diagnostikovať a identifikovať včasné štádium osteoporózy a určiť riziko zlomenín.

Denzitometria je podľa správy nemocnice zobrazovacie vyšetrenie špecializovaného typu, pri ktorom sa meria absorpcia rtg lúčov po prestupe kostným tkanivom. Dávka žiarenia je minimálna, môže sa považovať za takmer zanedbateľnú (s výnimkou tehotných žien). Vyšetrenie je spoľahlivé, nebolestivé, nezaťažuje pacienta, nie je pred ním potrebná žiadna špeciálna príprava.

Denzitometrické pracovisko je pre pacientov otvorené v pondelok až piatok, od 08:00 do 12:00 hod. Viacej informácií vám radi poskytnú aj v novootvorenej recepcii o ktorej sme vás nedávno informovali.

„Meria sa hustota kostí v miestach najčastejších zlomenín, ako sú predlaktie, driekové stavce chrbtice a horný koniec stehennej kosti. Niektorými pacientmi požadovaná celotelová denzitometria sa bežne nevykonáva a v prevažnej väčšine prípadov ani nemá žiaden význam. Samotné vyšetrenie trvá niekoľko minúť. Záverom denzitometrického merania je číslo, vyjadrujúce hustotu kostného tkaniva v g/cm2 a tzv. T-skóre a Z-skóre. Výsledok vyšetrenia sa klasifikuje do definovaných kategórií: norma, osteopénia a osteoporóza,“ píše sa na stránke nemocnice.

Denzitometrické vyšetrenie ordinuje po splnení indikačných kritérií lekár so špecializáciou v odbore reumatológia, endokrinológia a ortopédia. Praktickí a iní lekári odosielajú pacienta na osteologické vyšetrenie so zvážením denzitometrie.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM