Peter Simon Správy

Novinka v boji proti odpadu v uliciach mesta: Sledujte to čudo

Čistotu v centre nášho mesta bude mat od teraz v Rožňave na starosti špeciálna mašina. Prečítajte si podrobnosti.

Ilustračný obrázok k článku Novinka v boji proti odpadu v uliciach mesta: Sledujte to čudo
Foto: Jarmila Jánošíková

Ako informoval Martin Mikolaj z mestského úradu v Rožňave, komunálny vysávač Vorax slúži na upratovacie a čistiace práce na Námestí Baníkov a v priľahlých uliciach v centre Mesta Rožňava.

Zakúpenie tohto prístroja sa podarilo za pomoci dotácie, ktorú poskytol Splnomocnenec vlády pre menšinovú politiku a spoluúčasti mesta. Nový prístroj priniesol aj vytvorenie jedného pracovného miesta. „Komunálny vysávač bol zakúpený v hodnote 17 880 eur. Finančné prostriedky boli na jeho kúpu poskytnuté zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky prostredníctvom kapitoly Ministerstva vnútra vo výške 10 000 eur. Vyúčtovanie finančných prostriedkov bude doručené Ministerstvu vnútra Slovenskej republiky, Úradu splnomocnenca vlády Slovenskej republiky pre rómske komunity. Mesto kúpu komunálneho vysávača spolufinancovalo vo výške 7 880 eur z kapitálových výdavkov,“ prezradila účtovníčka mesta, Erika Leskovjanská.

„Vyškolený pracovník, prijatý v rámci národného projektu "Cesta na trh práce“ na základe Dohody s Úradom práce soc. vecí a rodiny v Rožňave, vykonáva čistenie a zber odpadkov, samozrejme aj väčších za pomoci sacieho potrubia z vysávačom poháňaným na batérie, ktoré by za bežných podmienok mali vydržať do 8 hodín," prezradil Mikolaj.

Stroj má teda vlastný pohon a dokáže okrem bežným papierikov zo zeme vysať aj ťažšie plechovky, či psie exkrementy. „Je to veľká pomoc v období, kedy je čoraz náročnejšie vybrať nových aktivačných pracovníkov z dôvodu znižovania počtu uchádzačov o zamestnanie z evidencie úradov práce a samozrejme prichádza aj letná sezóna a turisti, čiže naše mesto bude mať pod palcom okrem pracovníkov aj táto šikovná mašina,“ dodal Mikolaj.

„Výhodou zakúpeného komunálneho vysávača je schopnosť vysávať smeti a nečistoty z miest, ktoré sú ťažko dostupné väčšími a ťažšími čistiacimi strojmi, príp. je k ním iným spôsobom sťažený prístup (napr. chodníky, okolie odpadových košov, lavičiek, parky, parkoviská, pešie zóny, cintoríny),“ doplnila Jarmila Jánošíková, projektová manažérka z mestského úradu.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM