Peter Simon Správy

Novinka pred Mestským múzeom. V Jelšave vzdali poctu slávnej rodáčke

Narodila sa v Jelšave a aj svoju mladosť prežila v tomto meste. Známa operná diva Mária Baslides je teraz zvečnená vďaka plastike.

Ilustračný obrázok k článku Novinka pred Mestským múzeom. V Jelšave vzdali poctu slávnej rodáčke
Zdroj: TASR

Plastiku, ktorá má pripomínať slávnu rodáčku mesta, opernú divu Máriu Basilides, v piatok podvečer slávnostne odhalili pred budovou Mestského múzea (MM) v Jelšave (okres Revúca). Odhalenia, ktoré bolo zároveň oficiálnym otvorením Dní mesta Jelšava, sa okrem predstaviteľov verejného a spoločenského života zúčastnili aj príbuzní známej umelkyne a čestní občania mesta.

„Som hrdý, že v našom meste sa narodila a prežila svoju mladosť takáto významná osobnosť. S odhalením jej plastiky sme čakali na nejakú vhodnú príležitosť a rozhodli sme sa práve pre aktuálny rok, keďže v ňom má Mária Basilides okrúhle výročie narodenia aj úmrtia,“ uviedol primátor Jelšavy Milan Kolesár.

Po odhalení plastiky boli v jelšavskom múzeu verejnosti sprístupnené informačné panely s podrobnosťami o živote a diele tejto umelkyne, ktoré sú výsledkom výskumu Eleny Blaškovej, bibliografky zo Štátnej vedeckej knižnice v Košiciach. Vyvrcholením večera bude slávnostný koncert v miestnom Rímskokatolíckom kostole sv. Petra a Pavla. „Vystúpia na ňom aj príbuzné, respektíve pokračovateľky rodu Márie Basilides, ktoré nadviazali aj na jej umelecké pôsobenie,“ dodala riaditeľka MM Tatiana Strelková.

Mária Basilides sa narodila v Jelšave v roku 1886, zomrela v roku 1946 v Budapešti. Jej otec vykonával v Jelšave približne desať rokov funkciu mešťanostu a aj s manželkou je pochovaný na miestom cintoríne. V Jelšave sa do dnešných čias zachoval aj rodný dom umelkyne.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM