Správy

Novinka neďaleko Rožňavy: K Dobšinskej ľadovej jaskyni vedie vynovený náučný chodník

Pri príležitosti 150. výročia objavenia Dobšinskej ľadovej jaskyne sa uskutoční slávnostné otvorenie náučného chodníka a expozície pri jaskyni. Zúčastní sa ho aj minister životného prostredia Ján Budaj.

Ilustračný obrázok k článku Novinka neďaleko Rožňavy: K Dobšinskej ľadovej jaskyni vedie vynovený náučný chodník
Zdroj: Tatiana Tomková

Národná prírodná pamiatka Dobšinská ľadová jaskyňa patrí medzi najvýznamnejšie zaľadnené jaskyne na svete.

V roku 2000 bola zaradená do svetového prírodného dedičstva ako jedinečný prírodný unikát. Do podzemia sa odvážil prvýkrát zostúpiť 15. júna 1870 mladý inžinier z Dobšinej Eugen Ruffíny. Ročne ju navštívia tisíce návštevníkov. Dnes je toto ľadové kráľovstvo verejnosti sprístupnené od polovice mája do konca septembra a ročne láka tisíce návštevníkov nielen zo Slovenska, ale i z celého sveta.

Vynovený náučný chodník

„Podľa našich záznamov si v posledných rokoch Dobšinskú ľadovú jaskyňu ročne prezrelo 70– až 85-tisíc návštevníkov,“ informuje Pavel Bella zo Správy slovenských jaskýň.

Návštevníkov do jaskyne vedie náučný chodník vybudovaný na prístupovej trase k jaskyni v druhej polovici 90. rokov. Za viac než dve dekády služby sa na ňom výrazne podpísal zub času, mnohé informácie stratili na aktuálnosti a nastal čas pre jeho vynovenie.

Návštevníkov už čaká vynovený náučný chodník Štátna ochrana prírody SR v spolupráci so svojimi organizačnými zložkami, Správou slovenských jaskýň a Správou Národného parku Slovenský raj, pri príležitosti 150. jubilea Dobšinskej ľadovej jaskyne, vynovila trasu vedúcu do tohto ľadového unikátu. Staré náučné panely nahradili nové s aktuálnymi informáciami a kvalitnými fotografiami.

„Náučné panely pútavou formou prezentujú prírodné hodnoty Slovenského raja a návštevníci sa tu môžu dozvedieť množstvo cenných informácií o Dobšinskej ľadovej jaskyni. Či už o jej vzniku, vývoji a zaľadnení, ale aj o jej faune či kurčulovaní, ktoré tu fungovalo do polovice 20. storočia,“ vysvetľuje vedúci úseku ochrany jaskýň Pavel Bella.

Chcete okrem regionálnych správ dostávať dôležité aktuálne informácie? Nájdete nás aj na FB Dnes24.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM