Peter Simon Správy

Nové oddelenie v rožňavskej nemocnici: Takto vyzerá moderná jednotka intenzívnej starostlivosti

Svet zdravia včera oficiálne prezentoval nové oddelenie multiodborovej intenzívnej starostlivosti v rožňavskej nemocnici. Nové oddelenie predstavuje organizačné zoskupenie jednotiek intenzívnej starostlivosti, oddelení vnútorného lekárstva, neurológie a chirurgie spolu s oddelením anestéziológie.

Ilustračný obrázok k článku Nové oddelenie v rožňavskej nemocnici: Takto vyzerá moderná jednotka intenzívnej starostlivosti
Zdroj: Dnes24.sk

V Rožňave nainštalovali centrálny monitorovací systém, kompletne zrekonštruovali interiér a boli vykonané dispozičné zmeny s prispôsobením pre nové rozmiestnenie 12 pacientskych lôžok. Celkové investície si vyžiadali takmer 200-tisíc €.

“Prínos nového oddelenia multiodborovej intenzívnej starostlivosti spočíva v tom, že hospitalizovaní pacienti sú umiestnení na modernej jednotke so sústredenou intenzívnou starostlivosťou a o ich stave a o liečebnom postupe sa v prípade potreby vie dohodnúť multiodborový tím špecializovaných lekárov,“ povedal hovorca siete nemocníc Tomáš Kráľ. Ako ďalej dodal, o jednotlivých pacientov sa nepretržite starajú lekári podľa odborností, pod ktoré spadá ochorenie daného pacienta. Pacient s infarktom myokardu je pod dohľadom internistu, pacient s porážkou je v starostlivosti neurológa, o pacienta po operácii brucha sa stará chirurg a o pacienta v bezvedomí na umelej pľúcnej ventilácii sa stará anesteziológ-intenzivista.

V nových priestoroch OMIS-u bol kompletne zrekonštruovaný interiér pre 12 lôžok s izolačnou miestnosťou pre jedného pacienta navyše. Kompletne boli vymenené okná, nainštalovaná centrálna klimatizácia, kazetové stropy, centrálny monitorovací systém pre všetky lôžka. Prínos nového oddelenia spočíva v tom, že hospitalizovaní pacienti sú umiestnení v moderných priestoroch spĺňajúcich najvyššie štandardy poskytovania zdravotnej starostlivosti. Sústredenú intenzívnu starostlivosť pre všetkých pacientov zabezpečuje multiodborový tím lekárov – špecialistov. “Významnou výhodou a súčasne medzinárodným trendom je aj to, že počet lôžok v rámci daných odborov nie je striktne určený a prispôsobuje ich akútnym potrebám. Tento organizačný prístup sa volá systém plávajúcich lôžok,“ dodal hovorca Kráľ.

“Nové oddelenie prináša intenzívnejšiu starostlivosť o akútnych pacientov. Veľkou výhodou je práve systém plávajúcich lôžok, ktorý umožňuje hospitalizáciu flexibilného počtu akútnych pacientov bez ohľadu na diagnózu,“ doplnil Dušan Suchý, riaditeľ nemocnice Svet zdravia Rožňava.

Foto: Tomáš Kráľ

Nové oddelenie v rožňavskej nemocnici
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM