Peter Simon Správy

Nové informačné tabule v Dobšinej: Oboznámia s históriou aj ochranou prostredia

Sú venované zvyšovaniu prírodoochranárskeho povedomia občanov a historickým zvláštnostiam širšieho okolia Dobšinej.

Ilustračný obrázok k článku Nové informačné tabule v Dobšinej: Oboznámia s históriou aj ochranou prostredia
Zdroj: Marcel Kollárik

Ako informoval konateľ Mestských lesov (ML) v Dobšinej Marcel Kollárik, predchádzajúce roky boli spojené s obrovskými výrobnými úlohami, ktoré sa odvíjali od spracovania náhodných kalamitných ťažieb, ktorými sa úmerne zvyšovali aj leso-pestovateľské opatrenia. Práve rok 2018 je zlomovým rokom, kedy dochádza k ukončeniu spracovania kalamít na viacerých lesných obvodoch a začíname sa dostávať do pozície, keď musíme do lesa viac vložiť, ako z neho brať úžitky.

„Som nesmierne rád, že za posledné roky naša spoločnosť vytvárala pre vlastníka Mesto Dobšiná veľké hodnoty a podporili sme desiatky kultúrnych, športových, či spoločenských aktivít. Podľa možností sme pomáhali skoro všetkým inštitúciám, združeniam, klubom, či cirkevným spolkom. Snažili sme sa taktiež zveľaďovať nám zverený majetok a aj majetok, ktorý bol v okolí sídla spoločnosti zanedbaný. Aj preto sme sa spoločne všetci zamestnanci ML pred niekoľkými rokmi rozhodli svojpomocne upraviť zdevastovaný park pri križovatke ulíc SNP, Nová a Záhradná,“ uviedol Kollárik.

Ako v zápätí doplnil, celé obdobie sa o tento park starú a tohto roku sa im podarilo do parku postupne osadiť niekoľko veľmi vzácnych artefaktov z baníckej histórie. „Do parku boli osadené aj dve konštrukčne veľmi zaujímavé informačné tabule, súčasťou ktorých sú aj lavičky, na ktorých si budú môcť najmä starší ľudia oddýchnuť. Pripravili sme pre okoloidúcich pútavé a graficky veľmi pekne spracované informačné tabule, ktoré sú venované zvyšovaniu prírodoochranár­skeho povedomia občanov a historickým zvláštnostiam širšieho okolia Dobšinej,“ uviedol konateľ.

Podľa jeho slov, prvá tabuľa s názvom „LES NIE JE SMETISKO“ ukazuje reálnou formou pomocou rôznych predmetov, ako dlho sa musí príroda „trápiť s ich rozkladom“, druhá s názvom „NEMÍ SVEDKOVIA DOBŠINSKEJ BANÍCKEJ HISTÓRIE“ vám umožní načrieť do mapových podkladov okolia a spoznať lepšie spôsoby, akými boli v regióne vyznačované banské polia podľa rôznych vlastníckych vzťahov.

„Chcel by som sa poďakovať za materiálnu a ideovú spoluprácu pri vytvorení týchto monumentov Ing. Pavlovi Vozárovi, Števovi Polgárimu, RNDr. Ondrejovi Rozložníkovi, Ing. Michalovi Neubauerovi, Radovi Žorimu a teším sa zároveň na ďalšie pripravované projekty,“ doplnil Kollárik.

Zdroj: mestodobsina.sk

Zdroj: Marcel Kollárik
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM