Peter Simon Správy

Nová vizualizácia hradu priniesla zmeny: Tie sa nie každému páčia + FOTO

Ako už bolo avizované, obnova kultúrnej pamiatky, hradu Krásna Hôrka podľa zvoleného architekta prinesie viacero zmien. V priestoroch hradu sa má vybudovať kaviareň s barom aj konferenčná miestnosť. Nami opýtaní respondenti však žiadajú rýchlu obnovu a zachovanie pamiatky.

Ilustračný obrázok k článku Nová vizualizácia hradu priniesla zmeny: Tie sa nie každému páčia + FOTO
Foto: Peter Kucharovič / Zdroj: SNM

Slovenské národné múzeum nedávno podpísalo zmluvu s víťazom výberového konania Ministerstva kultúry SR na projekt komplexnej revitalizácie národnej kultúrnej pamiatky hradu Krásna Hôrka, architektom Petrom Kucharovičom.

Hrad Krásna Hôrka, ktorý v roku 2012 zdevastoval požiar, prechádza časovo aj finančne náročným procesom obnovy. „Bolo zničených okolo 350 predmetov a v dnešnom stave polovica sa už dá použiť a vystaviť,“ poznamenal Viktor Jasaň. Konštatoval, že pri projektovaní druhej etapy – zastrešenia trvalých krovov došlo k pochybeniam.

Podpisom zmluvy SNM s víťazom výberového konania MK SR na projekt komplexnej revitalizácie národnej kultúrnej pamiatky hradu Krásna Hôrka Petrom Kucharovičom sa začala posledná etapa obnovy vzácnej pamiatky našich dejín.

Podľa Kucharoviča, ktorý uvažuje aj o výstavách moderného umenia a dizajnu, by sa celá prevádzka hradného komplexu mala rozdeliť na dve zóny – voľne prístupnú a kontrolovanú. „Do voľne prístupnej zóny by mal byť novovybudovaný objekt prvého kontaktu pri parkovisku s predajom vstupeniek, suvenírov úschovňou batožiny, bicyklov a sociálne zariadenie,“ vysvetlil architekt, ktorý plánuje na prístupovej komunikácii k hradu aj oddychové zóny s lavičkami a pitnými fontánkami. Za najkontroverznejšie riešenie označil vytvorenie multifunkčného priestoru z 5. nádvoria, ktoré sa má prestrešiť. „Doteraz bola Krásna Hôrka so stálymi expozíciami kultúrna pamiatka na návštevu jedenkrát. Chceli by sme vytvoriť priestor, kde by mohli hosťovať výmenné expozície napríklad zo zbierkových predmetov z Krakova, Bratislavy, Budapešti, Prahy,“ povedal Peter Kucharovič.

Ľudia však žiadajú rýchlu obnovu, návrat zbierok a zachovanie pôvodnej stavby. „Z môjho pohľadu na zviditeľnenie a väčšiu návštevnosť kaviareň áno, ale určite mimo priestorov interiéru hradu a konferencie určite nie, tým by sa fyzicky zdehonestovala naša doteraz ojedinelá kultúrna pamiatka,“ prezradila Silvia a dodala, že hrad už nikdy nebude taký, ako si ho pamätá z detstva.

„Je to poklad Gemera a o zmene rozhoduje niekto z Bratislavy. Určite by sa mali zachovať tie pamiatky a samozrejme žiadne kaviarne a konferencie,“ hodnotí počin architekta Katarína a dodala, že je podľa nej otázne, kto bude tie kaviarne prevádzkovať a kde poputujú peniaze z tržieb.

„Nech na tom nemenia nič. Žiadame len návrat do pôvodného stavu. Už tá strecha napovedá o opaku. Keď niečo chcú meniť, tak majú obrovský priestor v areáli pod hradom,“ povedala obyvateľka Krásnohorského Podhradia Nikoleta.

„Osobne si myslím, že kaviareň a konferenčná miestnosť tam môže byť, ale z historickým nádychom a dobovo ladeným interiérom. Nič moderné,“ spresnil Ladislav z Rožňavy.

Zdroj: TASR/DNES24.SK

Obrazom: Vizualizácia hradu Krásna Hôrka
10
Galéria
Foto: Peter Kucharovič / Zdroj: SNM
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM