Správy

Nová posila na Okresnom súde v Rožňave: Koho na dôležitý post vymenoval prezident Kiska?

Miesto, kde sa rozhoduje. Miesto, ktorému by sa väčšina ľudí vo viacerých prípadoch najradšej vyhla. Okresný súd v Rožňave. Po novom bude fungovať aj s posilou, ktorú v týchto dňoch vymenoval prezident SR Andrej Kiska.

Ilustračný obrázok k článku Nová posila na Okresnom súde v Rožňave: Koho na dôležitý post vymenoval prezident Kiska?
Zdroj: TASR

Do slovenskej justície vstupujú nové tváre. Prezident SR Andrej Kiska v utorok, 4. júla 2017 v Bratislave slávnostne vymenoval 23 sudcov bez časového obmedzenia. Tí si prevzali dekrét o vymenovaní a do rúk prezidenta zložili slávnostný sľub.

Kiska vymenoval aj deväť nových sudcov pre Okresný súd v Banskej Bystrici, ktorí budú vykonávať exekučnú agendu na novom celoslovenskom pracovisku – Exekučnom súde. Funguje od februára tohto roka, doteraz bez sudcov.

Celkovo má Exekučný súd posilniť 13 sudcov. Kiska prvým deviatim sudcom zdôraznil, že sa stanú súčasťou dôležitej zmeny. „Mala by odbremeniť ostatné súdy od exekučnej agendy, ktorá ich často zahlcovala a neumožňovala alebo určite sťažovala to, čomu by sa mali venovať sústredene a špeciálne: riešeniu sporov,“ povedal.

Medzi osoby, ktoré sa v utorok stali sudcami, patrí aj Miroslav Majerník, ktorý bude pôsobiť práve na Okresnom súde v Rožňave.

Prezident verí, že sudcovia Exekučného súdu, ktorý má od apríla na starosti exekúcie pre celé Slovensko, budú prihliadať aj na konkrétnu a individuálnu situáciu tých, ktorí sa do ťažkej, ale zvládnuteľnej situácie dostanú na obmedzený čas alebo z objektívnych dôvodov. „Že do celého tohto systému zložitých vzťahov medzi súdmi, exekútormi a dlžníkmi i veriteľmi vnesiete toľko potrebnú rovnováhu, čitateľnosť a férovosť,“ doplnil.

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) informovala, že podľa nových pravidiel prišlo od 1. apríla na nový Exekučný súd 2134 exekučných prípadov a na súde bolo vydaných 1455 poverení náhodným výberom. V rámci upomínacieho konania, ktoré má pracovisko tiež na starosti, prišlo 1754 vecí a bolo vydaných 995 elektronických platobných rozkazov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM