Miroslav Pomajdík Rôzne

Nová atrakcia pre turistov: V Slovenskom raji pribudnú na siedmich miestach vstupné brány

Až na siedmich miestach Slovenského raja vyrastú do začiatku letnej turistickej sezóny nové vstupné brány, ktoré sa tak stanú symbolickými nástupišťami do parku. Brány sa budú líšiť aj svojou veľkosťou. Najväčšia z nich bude stáť pri Turistickom informačnom centre Dobšinská Ľadová Jaskyňa.

Ilustračný obrázok k článku Nová atrakcia pre turistov: V Slovenskom raji pribudnú na siedmich miestach vstupné brány
Zdroj: Dnes24.sk

Druhú najväčšiu plánujú vystavať na Podlesku pri Hrabušiciach. Zvyšných päť brán vyrastie pri obciach Stratená, Spišské Tomášovce, Smižany, Letanovce a Mlynky. Každá obec si bude svoju bránu financovať z vlastného rozpočtu. Cena sa bude preto líšiť, závisí to od ich veľkosti. Týmto projektom chcú obce taktiež prispieť k väčšej atraktivite územia pre turistov.

Výstavbe vstupnej brány do Slovenského raja dala zelenú aj obec Smižany. Jej výška je naplánovaná na skoro 4 metre a šírka zhruba 2,5 metra. „Umiestnenie brány bude na náučnom chodníku mládeže Smižanská Maša – Čingov, pri informačnej tabuli. Predpokladaný náklad na jej realizáciu je približne 3 300 eur, avšak plánujeme to realizovať svojpomocne, aby sme sa finančne vtesnali do sumy 2 000 eur, ktorú máme schválenú v rozpočte obce,” informovala nás vedúca oddelenia výstavby a životného prostredia na obecnom úrade v Smižanoch Edita Baginová.

Stavať sa bude aj v obci Spišské Tomášovce. Začne sa už na jar tohto roka. „Vstupná brána bude umiestnená pri vstupe na parkovisko, kde je situovaný aj vstup na salaš,“ povedala nám starostka Spišských Tomášoviec Zuzana Nebusová.

Foto: obec Smižany

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM