Peter Simon Kultúra

Nositelia tradícií 2018: Súťažná prehliadka folklórnych skupín horného Gemera

Gemerské osvetové stredisko v Rožňave a mesto Dobšiná srdečne pozývajú všetkých priaznivcov tradičnej ľudovej kultúry na okresnú súťažnú prehliadku folklórnych skupín Nositelia tradícií.

Ilustračný obrázok k článku Nositelia tradícií 2018: Súťažná prehliadka folklórnych skupín horného Gemera
Zdroj: Gemerské osvetové stredisko

Gemerské osvetové stredisko v Rožňave a mesto Dobšiná srdečne pozývajú všetkých priaznivcov tradičnej ľudovej kultúry na okresnú súťažnú prehliadku folklórnych skupín Nositelia tradícií v nedeľu 22.apríla 2018 do Kultúrneho domu v Dobšinej.

V regionálnom kole, ktoré je základným stupňom celoslovenskej postupovej súťaže, sa predstaví šesť folklórnych skupín z okresu Rožňava. Súťažné kolektívy uvedú svoje najlepšie programové čísla, spracované zvyky a obyčaje, ktoré majú v ich obciach tradíciu, alebo sa ich podarilo oživiť a opäť uviesť do života.

„Niektoré ľudové zvyky a obyčaje sa do súčasnosti zachovali vďaka zanieteným členom folklórnych skupín, ktoré pôsobia v našich obciach a neúnavne sa venujú uchovávaniu miestnych tradícií, obohacujú kultúrny život v dedinách, reprezentujú ich pri rôznych príležitostiach, folklórnych a iných podujatiach,“ uviedla Mária Ferenczová z Gemerského osvetového strediska v Rožňave.

Milovníci folklóru a tradičnej ľudovej kultúry sa môžu tešiť na bohatý program, v ktorom nebudú chýbať kalendárne, pracovné i svadobné zvyky v podaní folklórnych skupín Bučina z Pače, Genšenky z Honiec, Dolina z Gemerskej Polomy, Stromíš z Vlachova, Radzim z Vyšnej Slanej a Hôra z Rejdovej. Zároveň predstavia aj pestrú paletu krojov, od pracovných až po tie najsviatočnejšie a v neposlednom rade rozmanité gemerské nárečia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM