Radka Deckerová Od Vás

Noc literatúry 2012 aj v Rožňave

Noc literatúry, ktorá sa v tomto roku konala 16.mája 2012 v rôznych mestách Slovenska i Európy (v Amsterdame, Berlíne, Budapešti, Dubline, Düsseldorfe, Edinburgu, Jerevane, Kyjeve, Londýne, Madride, Miláne, Mníchove, Rige, Sofii, Štokholme, Varšave a

„Žiaden zámer nemôže byť negatívny, pretože negatívna skúsenosť v prírode jednoducho neexistuje.“ Pavel „Hirax“ Baričák

Organizátormi boli Občianske združenie Slniečkovo Košice, Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave, Mesto Rožňava, Zóna M – Klub mladých Rožňava a České centrum.

Milovníci krásnej literatúry si vypočuli úryvky kníh Harryho Mulischa – Objavenie neba, Philipa Pullmana – Dobrý človek Ježiš a lotor Kristus, Silwii Chutnik – Vreckový atlas žien a Moniky Kompaníkovej – Piata loď a Príbehy muža od Pavla „Hiraxa“ Baričáka. Čítania sa zhostili Peter Gallo referent kultúry MÚ, pracovníčky Zóny M Petra Annová a Henrieta Farkašová ( paraolympionička v zjazdovom lyžovaní, víťazka SP ) a študent Petr František.

„Hlavným hosťom nočného čítania bol spisovateť Pavel „Hirax“ Baričák, jeden z najzaujímavejších a najvychytanejších súčasných slovenských autorov“ hovorí Helena Lindáková, pracovníčka knižnice. „ Má svoj vlastný štýl a porovnávajú ho s Paulom Coelhom. V jeho dielach sa dočítame o jeho názoroch na život, o vzťahoch muža a ženy, o vzťahoch človeka k spoločnosti. Veľmi nás potešilo, že pán Baričák naše pozvanie do Rožňavy prijal a chcem poďakovať všetkým prítomným, ktorí prišli podporiť toto podujatie. Som presvedčená, že mnohí v noci odchádzali domov s množstvom zážitkov a nových myšlienok “ dodala pani Lindáková.

Pavel „Hirax“ Baričák spisovateľ, hudobník, vydavateľ kníh a CD, bloger, fotograf, cestovateľ, filozof, textár už dlhé roky pôsobiaci v slovenskom undergroundovom svete, pre niektorých vydavateľ a biznisman na poli alternatívnej hudby či nekomerčnej literatúry, pre iných cestovateľ (India, Thajsko, Etiópia, Panama, Kostarika, Mexiko, Dominikánska republika…) sa sám nepovažuje za veľkého spisovateľa. Jeho knihy sa však stali na Slovensku bestsellerom. Raz aj v pekle vyjde slnko, Príbeh muža, Kým nás láska nerozdelí, Nauč ma umierať a ešte ďalšie tituly nájdete v Gemerskej knižnici Pavla Dobšinského v Rožňave. Jeho literatúra je živá, bezprostredná. A jeho veta „Človek musí svojim myšlienkam veriť a za tým ísť“ je na zamyslenie…

Tatiana Bachňáková Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave

noc_literatury
16
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM