Martin Žákovič Hokej

NHL dala hráčom novú ponuku, odohrá sa celá sezóna?

Toronto - Vedenie zámorskej hokejovej NHL ponúklo hráčskej asociácii NHLPA možnosť rozdelenia príjmov v pomere 50:50 a sezóna s plným počtom zápasov by mohla v prípade dohody odštartovať už 2. novembra.

Ilustračný obrázok k článku NHL dala hráčom novú ponuku, odohrá sa celá sezóna?
Zdroj: TASR

Pre fanúšikov hokeja v zámorí i na celom svete je to prvá vážna iskierka nádeje, že sezóna 2012/13 sa predsa odohrá v zaužívanom formáte, i keď s jemným časovým posunom.
Komisár Gary Bettman očakáva po utorkovej ponuke rýchlu odpoveď od šéfa asociácie Donalda Fehra. Novembrový štart by ale sezónu predĺžil až do júna. „Dúfame, že sme urobili z našej strany to najlepšie, ak by ponuka nepadla teraz, pravdepodobne by sa strany oddialili od seba na dlhší čas. Máme asi 9 až 10 dní, aby sme to celé skompletizovali,“ povedal funkcionár, ktorý bez presného určenia časového trvania novej kolektívnej zmluvy nazval prípadnú dohodu iba ako „dlhodobú“.
Súčasťou novej ponuky, ktorá má zachrániť sezónu, sú aj garancie majiteľov o dodržaní všetkých platových podmienok, ktoré sú súčasťou platných hráčskych zmlúv. Neobmedzeným voľným hráčom by sa podľa nej hokejista stal v 28 rokoch, alebo po 8 sezónach v NHL, čo je o rok viac než to bolo počas posledného obdobia.
„Chcem veriť, že nový dokument je skvelým štartom pre ďalšie rokovania, s ktorými sa môžeme posunúť dopredu. Uvidíme, či sa z neho môže vykľuť aj dohoda,“ reagoval diplomaticky Donald Fehr, ktorý trávil utorkový večer študovaním novej ponuky. Všeobecne sa podľa servera tsn.ca stretla nová ponuka s miernym optimizmom medzi hráčmi. Ďalšie, možno rozhodujúce rokovania, sú na programe vo štvrtok.

Hráči majú stále výhrady

Vedenie súťaže zverejnilo na svojej internetovej stránke podrobnosti posledného návrhu kolektívnej zmluvy. Prvý dokument obsahuje desaťbodovú ponuku pre hráčsku asociáciu NHLPA, druhý materiál opisuje znenie návrhu. Pre fanúšikov hokeja v zámorí i na celom svete svitla vážna iskierka nádeje, že sezóna 2012/2013 sa predsa odohrá v zaužívanom formáte, i keď s jemným časovým posunom. Novembrový štart by sezónu predĺžil až do júna.
Hráčska asociácia vidí plán NHL ako malý krok dopredu. „Nová ponuka majiteľov nie je tak drakonická ako ich predchádzajúce návrhy, stále ale predstavuje obrovské škrty v platoch hráčov a ich zmluvných právach,“ napísal v liste hráčom šéf NHLPA Donald Fehr.
Obe strany sporu sa stretli naposledy minulý týždeň v New Yorku. Škody z omeškania novej sezóny sa do tejto chvíle vyšplhali na sumu 250 miliónov USD.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM