Peter Simon Správy

Nevšedná noc detí z Rožňavy: Spoločnosť im robili netopiere, FOTO

Netopiere sú veľmi zaujímavé, pritom tajuplné, a ešte aj dnes málo poznané živočíchy. Ľudia im odpradávna pripisovali rôzne, žiaľ, v našich končinách hlavne negatívne vlastnosti. Deti z Rožňavy sa presvedčili o opaku.

Ilustračný obrázok k článku Nevšedná noc detí z Rožňavy: Spoločnosť im robili netopiere, FOTO
Zdroj: Banícke múzeum Rožňava

Vďaka svojmu vzhľadu netopiere boli ešte v nedávnej minulosti považované za diablových spoločníkov a pod. Takéto názory pramenili z nedostatočnej informovanosti jednoduchých ľudí. Ešte aj dnes sa niektorí ľudia týchto tvorov celkom zbytočne boja a nerozumne im ubližujú. Podujatím chcelo Banícke múzeum u najmenších túto fámu vyvrátiť.

Akcia bola zameraná na priblíženie tejto tematiky deťom a poukázanie na dôležitosť prítomnosti netopierov v prírode. V tomto nám pomáhali naši hostia, zoológ Miroslav Fulín z Východosloven­ského múzea v Košiciach a enviromentalistka Andrea Balážová z Národného parku Slovenský kras v Brzotíne.

„Deti sa dozvedeli sa všetky dôležité informácie o ich spôsobe života, miestach výskytu, charakteristických vlastnostiach, užitočnosti, o nutnosti ich ochrany, ako aj to, že u nás sa vyskytuje 28 druhov netopierov. Fulín porozprával deťom aj o tom, aké je ťažké presadiť medzi ľuďmi fakt, že netopiere nie sú nebezpečné,“ hovorí Badin.

Po prezentácii sa celá skupina vybrala pešo na dlhú cestu za mesto, do lokality Strelnica. Pri jazierku sa postavila špeciálna sieť na odchyt netopierov. Deti si aj pobehali okolo jazierka, hrali sa na chytačky, a aby neboli počas dlhého čakania na netopiere hladné, upiekla sa im slaninka.

Ako spomenul Fulín, tieto nočné zvieratá sú výborní letci, vybavení echolokátorom. „Ak niekto hlasno skríkne, netopiere sa môžu zľaknúť a pustiť sa. V prípade, že spadnú na človeka, snažia sa vyliezť na najvyšší bod, aby mohli odletieť. Vtedy sa môže stať, že sa na hlave zamotajú do vlasov. Ale inak nie,“ spresnil Fulín.

Okrem netopierov sa na Strelnici podarilo spozorovať užovku, svätojánske mušky, žaby, videli a počuli rôzne druhy vtákov, ktoré sa chystali na spánok. Po návrate do Galérie v dobrej nálade čakalo účastníkov ešte veľa zaujímavostí. „Následne pokračovala do hlbokej noci voľná diskusia. Ráno sa deti naraňajkovali a pred odchodom si prebrali certifikát o absolvovaní Noci s netopiermi,“ dodala Gabriella Badin.

Obrazom: Nevšedná noc detí, spoločnosť im robili netopiere
28
Galéria
Zdroj: Banícke múzeum Rožňava
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM