Marián Handzuš Krimi

Nešťastie na letisku: Zrútil sa 7-tonový vrtuľník Mi-8!

AKTUALIZOVANÉ. Letecké nešťastie! Na popradskom letisku sa zrútil sedemtonový vrtuľník MI-8. Podľa očitého svedka sa stroj pri pristávaní začal nezvyčajne krútiť. Na miesto nehody okamžite vyštartovali hasiči. Na miesto nehody smeruje inšpekcia Letec

Podľa čerstvých informácií došlo okolo 19:30 k havárii jedného z vrtuľníkov popradskej firmy TECH-MOT. Predbežné údaje nehovoria o obetiach či zraneniach. Situáciu sledujeme a budeme priebežne aktualizovať.

Podľa výpovede očitého svedka Martina z Popradu, ktorý chodí letisko pozorovať pravidelne, bolo pristávanie tohto vrtuľníka od začiatku podozrivé. Tieto typy totiž chodia pristávať do Spišskej Novej Vsi: „Pri pristávaní sa vrtuľník začal zvláštne krútiť a po dopade bolo vidieť krátky záblesk. Hasiči z celého Popradu tu boli do štyroch minút.“ Vrtuľník teda zrejme začal s autorotáciou.

Podľa neoverených informácií posádka stihla pred pádom zo stroja vyskočiť. Verme, že sa nikomu nič nestalo.

Prvé, neoficiálne údaje, hovoria o jednom ľahko zranenom a ďalších iba otrasených pasažieroch. Viac budeme vedieť po oficiálnom vyhlásení. Momentálne zasadá krízový štáb a situáciu i okolnosti prešetruje.

[color=#ff0000]­AKTUALIZÁCIA Riaditeľka letiska Poprad -Tatry Ivana Herkeľová poskytla krátko pred 23. hodinou novinárom toto vyhlásenie: „Dňa 3.8.2012 o 19.30 h miestneho času pri pristávaní na Letisku Poprad-Tatry došlo z doposiaľ nezistených príčin k leteckej nehode vrtuľníka typu MI-8.“

Bezprostredná pomoc bola poskytnutá útvarmi záchrannej hasičskej služby a úsekom letiskovej ochrany. Podľa predbežných informácií trojčlenná posádka neutrpela vážnejšie zranenia.

Miesto leteckej nehody prevzali policajné orgány. „Ďalšie informácie z objektívnych dôvodov poskytovať nebudeme,“ uzavrela Herkeľová.

K nehode došlo na trávnatej ploche letiska v jeho západnej časti. V tom času už boli v odletovej hale turisti čakajúci na charterový let do bulharského Burgasu. Podľa riaditeľky Herkeľovej k ohrozeniu chodu letiska nedošlo práve preto, že vrtuľník padol na trávnatú plochu. Lietadlo s turistami tak mohlo bez problémov pristáť aj odletieť.

K nehode boli privolaní aj popradskí hasiči prostredníctvom tiesňovej linky 112.

„Keď prišli naši hasiči na miesto nehody, zasahovali tam letiskoví hasiči a vrtuľník nehorel, bolo tam len dymenie“ **povedal riaditeľ popradských hasičov Ondrej Šproch a dodal: **„Momentálne sme na mieste a po do hode s policajným zborom zabezpečujeme miesto, lebo sa čaká na vyšetrovateľov.“

Miesto nehody je uzavreté páskou a majú k nemu prístup len hasiči a policajti. Na mieste bude prebiehať vyšetrovanie inšpekcie Leteckého úradu.

**V archíve sme našli zábery, ktoré zachycujú spomínaný vrtuľník pri práci na popradskom sídlisku. V októbri 2009 tam pomáhal pri inštalácii antén telekomunikačného operátora na jednom z 13-poschodových bytových domov. Je otázne, či spomínaný stroj po piatkovej havárii ešte vzlietne, podstatné je však to, že pri nej nikto neprišiel o život. ** [youtube=width,he­ight][/youtube]

Foto: Peter Handzuš Video: Peter Handzuš, Pavol Krupka

Nešťastie na letisku: Zrútil sa 7-tonový vrtuľník Mi-8!
1
Galéria
vrtulnik
3
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM